Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppsving för handeln i Sandviken

SANDVIKEN
Sandviksborna har blivit hemmatrogna.
- Jag är säker på att vi har fått ett trendbrott när det gäller handeln i Sandviken, säger också Carina Rask på Stadsutveckling. De butiksägare jag talat med är mycket nöjda med den utveckling som varit de senaste månaderna.

Annons
Att sandviksborna blivit hemmatrogna intygar också Andreas Sparr på Team Sportia.
- Nu har vi fått A-läge i centrum, men vi kunde väl aldrig tro att handeln skulle bli så bra, menar Andreas Sparr. Nu har Sandviken två sportbutiker i centrum och vi kompletterar varandra på ett mycket bra sätt.
- Samtidigt är jag säker på att vi fått många nya kunder och att det blivit hemmaplan som gäller.
I mitten av oktober öppnade Ica Kvantum efter Gävlevägen. En matbutik som lockat kunder till Sandviken.
- I och med att Kvantum etablerade sig har vi i dag en stark livsmedelsmarknad, säger Carina Rask. Så det finns ingen anledning att sandviksborna längre ska behöva åka till Valbo för att handla.
Carina Rask tror också att sandviksborna har kommit underfund med att gräset inte är grönare på andra sidan kommungränsen.
- Många kanske också tröttnat på att miljonerna rullar ur kommunen, säger Rask.
På Kvantum är det idel glada miner. Butikschef Claes-Göran Rydberg är nöjd med utvecklingen de tre månader butiken varit öppen.
- Vi ligger klart över budget, konstaterar Rydberg. Ändå ska vi ha klart för oss att vi hade satt höga mål, men det har vi klarat.
- Vi ser också att vi har många kunder från Valbo, Forsbacka, Hofors och Ockelbo, fortsätter Claes-Göran Rydberg. Vi är också den enda stora Ica-butiken utanför Gävle.
Ett bra sätt att mäta en ökning av livsmedel är mjölkproduktförsäljningen.
- Här har det skett en mycket märkbar höjning av våra leveranser, säger också Ove Alm på Gefleortens mejeri. Ökningen märks i de flesta butikerna, men naturligtvis mest i Kvantum. Vad jag tror är att fler och fler stannar hemma på sin ort och handlar än ger sig ut på vägarna.
Men det finns fortfarande flera stora butiker som står tomma. Bland annat vid Knuten-torget där Team Sportia fanns tidigare. Dessutom är huvudbutiken vid Galaxen tom sedan Rimi slog igen.
- Vi har konsulter som jobbar med de tomma lokalerna, säger Carina Rask. Det finns intressenter både vid Knuten och Galaxen. Men mer vill jag inte säga i nuläget. Men har vi vänt trenden och butikerna höjer omsättningen blir det också andra butikskedjor som får upp ögonen för Sandviken.
Det har länge ryktats om att Överskottsbolaget är intresserat av en etablering. Men inget är klart.
- Jag hoppas också på sikt kunna ha olika jippon i centrum de lördagar när löningarna betalas ut, säger Rask. Kunderna ska veta att det händer något extra i centrum.

JÖRGEN LARSSON