Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptäck Mallorcas mysiga bergsbyar

/

Visst finns ett Mallorca bortanför de stora hotellen och välfyllda stränderna. Vi besöker de vackra byarna i de dramatiska Tramuntanabergen.

Annons

Deiá, en timmes bilfärd från Palma, är kanske den mest kända byn utanför de breda turiststråken på Mallorca. Den ligger sagolikt vackert, uppkrupen på en kulle, omgiven av de höga, grönklädda Tramuntanabergen och med vyer över det glittrande havet. Husen är jordfärgade, byggda av sten med grönmålade fönsterluckor, de är gamla och välbevarade, omhändertagna med mycket medvetna och varsamma händer. I trädgårdarna växer vinrankor, palmer och cypresser.

Blir man sugen på att bada så promenerar man på den slingrande serpentinvägen som leder ned till Cala de Deiá, Deiás egen lilla badstrand. Intill stranden ligger två utmärkta restauranger med fisk och skaldjur på menyerna. Här brukar skådespelaren Michael Douglas synas när han är i sitt hus i närheten.

Douglas är inte den enda kändisen som uppskattar Deiá. Konstnärer, författare och musiker har i alla tider sökt sig hit – från Robert Graves, Ava Gardner och Anthony Burgess, till Paris Hilton, Catherine Zeta-Jones, Michael Caine och Andrew Lloyd Webber.

Deiá är dock inte den stillsamma oas det en gång var, men jämfört med turistorterna utmed kusten är byn fortfarande lugn.

I Deiá finns riktigt vackert och högklassigt boende, såväl som restauranger i absolut världsklass, allra främst på hotell La Residencia med tillhörande restaurang El Olivo.

Nej, vi kan inte skriva att Vallldemossa är en hemlig liten by som aldrig sett röken av några turister. Tvärtom, byn invaderas av tillfälliga besökare under dagtid, men de flesta hittar inte ned till byns äldsta delar. Här, längs de vackra gamla gatorna, tycks invånarna tävla i konsten att pynta sina hus med blommor och smakfulla krukor. I många av husväggarna har man murat in keramiktavlor med texter och bilder som handlar om Mallorcas skyddshelgon Santa Catalina Thomás, som föddes i just Valdemossa.

Men skyddshelgonet till trots, byn är kanske ändå mest känd för att kompositören Frédéric Chopin och hans älskarinna, författarinnan George Sand, tillbringade den ovanligt kalla vintern 1838-39 här, en vinter som beskrivs i Sands bok En vinter på Mallorca. Paret bodde i ett gammalt kloster som idag är en välbesökt sevärdhet. Klostret och Chopinmuseet har fina trädgårdar och vyer över trakten. Inne i museet finns bland annat Chopins piano att beskåda.

Strax väster om byn ligger den lilla hamnen Puerto Valdemossa där man kan ta sig ett dopp utan att träffa på alltför många turister. Men den smala bergsvägen dit är inget för höjdrädda.

När Spaniens vackraste by ska utses står ofta Lilla Fornalutx som vinnare. Orsakerna är flera: De välbevarade gamla stenhusen med sina vackra fönsterluckor, det charmiga lilla torget, de stenlagda gatorna som är för smala för att köra bil på, gränderna som här och var övergår i stentrappor, de välskötta trädgårdarna, de böljande gröna omgivningarna och de höga bergstopparna som omger byn. Att byn bara ligger en knapp timme från Palma, en promenad från den lilla staden Sóller och några minuter med bil från stranden gör inte saken sämre.

Intill det lilla torget ligger en mycket bra restaurang, och en charmig liten lokal pizzeria. När du slår dig ned på uteserveringen en ljummen sommarkväll kommer förmodligen de enda ljuden du hör att komma från byns småbarn som sparkar fotboll på torget en bit bort. För den som blir rastlös är det bara att följa vandringslederna som tar dig uppför bergen runt byn.

Ett bra ställe att bo på i Fornalutx är det lilla hotellet Sa Tanqueta, i utkanten av byn, ett hundratal meter från torget. Härifrån är utsikten över olivodlingarna, apelsinodlingarna och bergen bedårande.

Sóller, den största byn i Tramuntanabergen med sina omkring 8 000 invånare, ligger vackert inbäddad i en apelsindoftande dal med tusen meter högar toppar omkring sig. Byn är slutstation för det populära tåget Röda blixten som går över bergen från ö-huvudstaden Palma. Järnvägen, som byggdes i början av 1900-talet för att man skulle kunna transportera apelsiner snabbare från bergen ner till hamnen, är i dag en turistattraktion och ett stillsammat alternativ till biltunneln genom bergen. Tågresan går sakta genom några av de vackraste delarna av Tramuntana, förbi olivlundar, romantiska trädgårdar och apelsinträd.

I Sóller kretsar livet runt bytorget som skuggas av de stora lövträden i mitten och de gamla husen runt omkring. För att göra atmosfären än mer genuin och pittoresk rasslar en liten träspårvagn mellan torgets uteserveringar, vidare ner till Port de Sóller vid havet.

I Port de Sóller ägnade man sig tidigare i första hand åt att skydda ön mot pirater, varför det inte lagts ner lika mycket arbete på att bygga vackra hus och mysiga torg som i systerbyn uppe i bergen. Det hindrar inte turisterna från att komma hit, lockade av sandstranden som är bäst i området och restaurangerna utmed vattnet.

Naturälskare tar dock helst spårvagnen tillbaka upp till Sóller, vars strategiska läge har gjort byn till en bas för bergsvandrare.

Ett bra boende vid vattnet är svenskägda Hotel Esplendido i Port de Sóller.

Magnus Jonsson/Respress

redaktionen@respress.se

Mer läsning

Annons