Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upptåget kör fler turer i rusningstrafik

Upptåget kommer att gå varje halvtimme mellan Gävle och Uppsala i rusningstrafik.
– Det är till 99,9 procent klart, säger Ingemar Nilsson, vd för DSB Uppland.

Upptåget, som körs av DSB Uppland på uppdrag av Upplands lokaltrafik kör sträckan Gävle-Uppsala och omvänt en gång i timmen i dag och antalet resenärer ökar stadigt. Från och med tidtabellsskiftet den 14 december utökas trafiken. På morgonen kommer det att gå tre extra tåg från Gävle till Uppsala och på eftermiddagen kommer det att gå tre extra tåg från Uppsala till Gävle. I praktiken är det turerna på sträckan mellan Uppsala och Tierp som förlängs i båda riktningar.

Tågen kommer dock inte att stanna på alla stationer mellan Gävle och Tierp.

– Vi är inte helt belåtna med det, men det var det som gick att få till den här gången. Det är så trångt på spåren, säger Sture Jonsson, informationschef hos Upplands lokaltrafik.

Någon tur kommer också att få stå och vänta in tågmöten i Tierp.

DSB Uppland skulle egentligen vilja ha halvtimmestrafik under större delen av dagen, men de tolv tågset som företaget har går för fullt. Ytterligare ett tåg är inlånat.

– Vi har inte fler fordon och det finns inte fler att få tag i, säger Ingemar Nilsson.

Att sträckan är hårt trafikerad gör också att UL och DSB har svårt att utöka trafiken. Eftersom Upptåget ansluter till SL-pendeltåget mot Arlanda och Stockholm i Uppsala får förseningarna vara max tre minuter. Är tåget försenat mer än så missar resenärerna bytet.

– Vi har en otrolig punktlighet. Ändå är det katastrof att den är 97-98 procent. Det är svårt att få in extra tåg där vi vill ha dem, säger Ingemar Nilsson.

Han tågpendlar själv och skulle gärna se tätare turer, eller längre tåg.

– Mellan Uppsala och Storvreta/Vattholma är det alltid ståplats. Men nya fordon dröjer x antal år framåt.

Halvtimmestrafiken kommer att köras från december och under våren. Den ska utvärderas till tidtabellsbytet i juni 2015.