Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uret, Grapes sjukhem och Oscar

Annons

Det drar ihop sig till kungabesök i Gävle igen och då passar det utmärkt att berätta historien om ett väggur och ett kungabesök för snart 119 år sedan. Vi lämnar över ordet till Tomas Attorps, ordförande i Stiftelsen Adolf Grapes Minne:

Då kung Oskar II:s jakt ”Drott” stävade upp i Gavleån och förtöjde utanför hotell Fenix på förmiddagen den 19 augusti 1890, fanns säkert urmakare Erik Wåhlström i de täta åskådarleden. Från grosshandlare Kjellerstedts lantställe Källö hade kunglig salut, 21 kanonskott, avlossats. ”Det var en värdig helsning, som ock af konungen tacksamt besvarades medels hufvudets blottande” skriver Gefle-Posten.

Staden var i festskrud. Tusentals flaggor och vimplar prydde ångare och segelfartyg. ”Konungens krönta namnchiffer mötte ögat litet hvarstädes; särskildt i flera butiksfönster, såsom i urmakaren Wåhlströms (G Sehlbergs)...”. Då borgmästare Melin i välkomsttal betygade stadsbornas trohet och kärlek till konungen och fosterlandet, ”för vars trygghet och bestånd vi äro beredda att offra gods och lif, om så påfordras” deltog, får vi tro, urmakaren i de fyrfaldiga leveropen.

Till middagen i Stadshotellets festvåning för 130 gäster var Wåhlström näppeligen bjuden. Men urmakaren, som ville manifestera dagen, fann på råd. Kungen skulle besöka ”det nyinrättade hemmet för obotligt sjuka, för vilket högstdensamme synnerligen lifligt tycktes intressera sig”. Wåhlström donerade ett präktigt väggur, ett dropsur (tillverkat av Waterbury Clock Company, USA) till vårdhemmet. Ville han sola sig i kunglig glans eller var hans hjärta fullt av barmhärtighet med samhällets olycksbarn?

Sedan Grapes sjukhem revs på 1970-talet, har vägguret hängt i stadens domstolsbyggnader och ingen känt till dess historia förrän en krok nyligen brast, klockan föll i bitar och en blyertsanteckning på urets bakstycke avslöjade:

”Gifven till sjukhemmet af Erik Wåhlström d 198 90 på samma dag som Konung Oskar besöker staden”. Huru outrannsakliga äro icke Herrens vägar! (Paulus Romarbrev 11:33). Tack vare konservator Per Mattsson finns vägguret åter på plats i länsrättens sammanträdesrum och mäter tidens gång.

Tillfogas kan att Erik Wåhlström bedrev sin rörelse i nuvarande Rosa huset på Nygatan, att firman nu heter Sehlbergs Optik och finns i annan byggnad längs samma gata och att Oskar II och kronprins Gustaf senare skulle möta kejsar Wilhelm II av Tyskland ombord på ”Drott” vid ett statsbesök i Gävle under svensk-norska unionskrisen 1905.

Tomas Attorps