Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ursäkta oss för att vi byggde upp samhället åt er

Tänkvärt för dagens miljöpartister!

Många yngre klagar och anser att vi i äldre generationer har misskött miljön.

Men vi tog då med oss egna kassar till affären! Ofta nätkassar. Vi köpte mjölk i glasflaskor som vi lämnade i retur och som återanvändes, läsk köptes i returflaskor som användes i många år.

Vi gick i trappor utan motor, vi använde benen, hiss fanns på sjukhusen. Vi använde inte bil för att ta oss 300 meter för att köpa en tidning.

Vi tvättade blöjor och återanvände dem, kläder tvättade vi utan några tvättmaskiner som slukade ström, tvätten torkade utan några strömslukande monstermaskiner, sol och vind var vår torktumlare.

Som barn ärvde vi kläder från äldre syskon, inte senaste modell men barn- och ungdomskläder var inga modesaker då.

Vi hade inte en tv i varje rum stora som våra hockeyspel, vi hade en liten 17-tums tv med svartvit bild.

Vi vispade alltid grädden/såsen för hand, vi packade saker i pappkartonger och använde gamla tidningar och krollsprint (träull), inte frigolit eller bubbelplast som skydd om det var ömtåligt. Vi startade aldrig en bensinslukande maskin för att klippa gräset! Vi använde en manuell motionsgivande gräsklippare.

Vi skottade snö för hand = motion. Vi gick aldrig på gym och använde energislukande löpband och trappmaskiner, motion fick vi ändå.

Vi drack vatten ur glas eller en skopa från kranen utan miljöfarliga kolsyretillsatser. Vi rakade oss med rakhyvlar där man bytte blad i hyveln, inte kastade hela rakhyveln i soporna efter en rakning.

Vi lät våra barn motionera till och från skolan med cykel eller till fots. Vi hade inte 24 timmmars taxiservice för våra ungar, gick de ut fick de ta bussen hem.

Vi behövde ingen dator som skickade signaler ut i rymden för att beställa en pizza, man tog telefonen och ringde. Vi hade inga mobiltelefoner som belastade miljön med dessa jättestora dagbrot för att utvinna råvaror som behövs för tillverkningen.

Vi ber dock den yngre generationen om ursäkt för att vi belastade vår miljö så mycket!

Vi ber om ursäkt att vi byggde alla vattenkraftverk i vår älvar, atomkraftverk som får alla era datorer och tv-apparater att fungera.

Vi ber om ursäkt att vi byggde vägar för era SUV:ar. Ursäkta att vi byggde järnvägar för att ni ska få resa. Ursäkta att vi byggde flygplatser så att ni kan resa till Thailand två gånger per år.

Vi, den äldre generationen, ber om ursäkt för att vi byggde upp samhället åt er!

Pensionist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare