Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ursula och Sven-Olof får behålla torpet

Banken återkallar indrivningskravet från Kronofogden.
Ursula Engstrand får behålla sitt torp.
– Vi har nått en uppgörelse. Vi vill bo kvar här, säger en lättad Ursula Engstrand.

Annons

I veckan påbörjade Kronofogden försäljningen av Ursula och Sven-Olof Engstrands torp i Dalen utanför Gävle. Skulderna som uppstod när Ursula Engstrand råkade i klorna på en spåkvinna som lurade av henne stora summor skulle betalas. Men i förrgår kväll kom ett glädjebesked.

Kerstin Berglund, diakon i Valbo församling som länge haft kontakt med paret, lyckades få till stånd en uppgörelse med det danska låneinstitutet Allmänna Brand som Ursula Engstrand är skyldig nästan 300 000 kronor för en bil hon lurades att köpa åt spåkvinnan.

Banken har dragit tillbaka sitt krav, vilket i sin tur innebär att Kronofogden inte längre behöver sälja torpet.

I stället har Ursula Engstrand och banken gjort en överenskommelse. Hon ska betala ytterligare 1 000 kronor i månaden på lånet. Ett tufft beslut eftersom hon redan har skuldsanering och lever på existensminimum.

Men hon och maken Sven-Olof är överens om att det är värt det.

– Vi vill leva kvar här, vi är gamla och orkeslösa, säger Ursula.

– För min del är det värt hela livet, säger Sven-Olof utan att blinka.

Det enkla torpet är deras liv. Här vill de stanna.

– Det är klart att det blir tufft. Vi måste ha ved, och bensin. Vi har nio kilometer ut till bussen. Men det gör detsamma, bara vi får bo kvar, säger Sven-Olof Engstrand.

Båda två är påtagligt rörda av all uppståndelse sedan Gefle Dagblad uppmärksammade deras historia i tisdags. Andra tidningar, TV och radio har hängt på. Kerstin Berglund tror att uppmärksamheten kring fallet underlättade i förhandlingen med banken.

– Där hjälpte väl media till, så är det naturligtvis, säger hon.

Sven-Olof Engstrand berättar om hur folk kommit fram till dem på stan och uttryckt sina sympatier.

Mest rörda är paret över de tre tjejer på Solängsskolan som startat en insamling för att hjälpa dem.

– Det värmde oerhört i hjärtat. Jag trodde inte att det fanns såna fina tjejer som kunde sätta sig in i vår situation. Det var verkligen underbart, säger Ursula Engstrand.

GD talade i går kväll med pappan till en av tjejerna, som startat ett bankkonto för insamlingens räkning.

Nu ska de räkna ihop de gåvor de redan fått in och de som väntas komma de närmaste dagarna och överlämna dem till Ursula och Sven-Olof Engstrand.

Pengarna kommer som sagt väl till pass.

– Jag önskar dig och hela tidningen Guds välsignelse. Det var väl tack vare att du tog emot oss som det här löste sig, säger Sven-Olof Engstrand.