Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uselt skydd vid skönhetsbehandling

Om en månad presenterar Karin Lindell sin utredning om skönhets­operationer.

– Patientskyddet i Sverige i dag är uruselt, förklarade Karin Lindell för alla konsumentvägledare, som just nu har kongress i Gävle.

Karin Lindell, tidigare bland annat konsumentombudsman, fick uppdraget att utreda de estetiska behandlingarna efter att SVT:s program Uppdrag Granskning avslöjat att branschen är nästan helt oreglerad i Sverige, till skillnad från i nästan alla andra länder i Europa.

Den som drabbas av en felbehandling har små möjligheter att klaga.

– Jag har stött på 16-åringar som på något sätt lyckats få SMS-lån för att göra läppförstoringar, för det tyckte de var fint. Sedan har injektionen satts fel, så att de blivit alldeles sneda i ansiktet, berättar hon.

– Men detta är inte hälso- och sjukvård, eftersom man inte behandlar någon sjukdom, och därför finns det inget skydd mot vårdskada. Hälso- och sjukvårdsalgen gäller inte. Inte konsumentlagstiftningen heller.

I Danmark finns det däremot en detaljerad lagstiftning sedan 2007.

– Lagstiftningen infördes trots väldigt stort motstånd, eftersom det sitter många hudvårdsterapeuter i det danska folketinget. Hälften av skönhetssalongerna fick stänga när lagen trädde i kraft. En del flyttade till Sverige, säger hon.

Om hon kommer att föreslå en liknande lag i Sverige ville hon inte säga.

– Den danska lagen ger ett väldigt gott konsumentskydd. Men frågan är om vi ska gå lika långt, säger hon.

Skönhetsbehandlingarna har blivit en miljardindustri som växer lavinartat. Det kommer en ny modell av laser varje vecka, och vem som helst får använda dem, eftersom det inte finns några krav på kompetens, utom när det gäller ögonbehandlingar.

– Inte ens kvacksalveriförbudet gäller på den här marknaden, för det kan bara tillämpas om man behandlar någon sjukdom, sa Karin Lindell.