Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan bönor i Fjollträsk?

– Ja, hej, jag ringer från Stockholm. Vet du var man får tag på bruna bönor på burk?

– ???

Annons

– Ja, min gamla pappa bor utomlands och han vill att jag ska ta med mig några burkar bruna bönor till honom men det finns inte i Stockholm.

– Jag vet faktiskt inte om det finns längre men såna där plastkorvar finns ju.

– Inte i Stockholm.

– Joo, men det måste det väl!

– Nej. Jag har frågat i affärerna men de skrattar bara åt mig. Det finns kidneybönor och svarta bönor och vita bönor men inga bruna bönor. Jo, torra förstås men inga kokta.

Oj, vad vi skrattade kvinnan och jag. Var det sant? Skulle det bara vara vi töntar i landsorten som fortfarande äter bruna bönor? Och fastän vi har lattebarer och annat storstadsaktigt så finns det ju massor av matställen som serverar bruna bönor och fläsk varje vecka utan att skämmas. Vi kanske ska börja, skämmas alltså. Tror inte det. Och stämmer det att stockholmarna inte äter bruna bönor så är jag beredd att prata om Fjollträsk.

Men kvinnan hade en teori.

– Om man går till någon riktigt trendig restaurang, en sån där som höjt husmanskosten till nåt exklusivt och serverar alla möjliga delar av djuren, som oxkind, så kanske det vore möjligt att få bruna bönor.

Men det löste ju inte hennes problem. Men hon hade en släkting i Gävle och jag lovade att här i stan finns det bruna bönor – i alla fall i plastkorv. Gamla pappa får väl stoppa dem i frysen.

Och stockholmarna kan tugga vidare på kidneybönorna.

Mer läsning

Annons