Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utan EU-undantag slås Gävlefiskare ut

Det cirkulerar många felaktiga uppgifter om dioxinhalter i Östersjöfisk, skriver Rune Wikström, M

Livsmedelsverket har föreslagit att Sverige ska avstå från att ansöka hos EU om fortsatt dispens angående dioxininnehåll för handel med strömming och vildlax. Med anledning av detta besökte jag lokala strömmingsfiskare i Gävle måndagen den 14 mars. Som fiskare, moderat och ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott är detta en fråga som engagerar mig mycket.

Över en miljon människor i norra Sverige har idag tillgång till färsk fisk från det småskaliga kustfisket i regionen. Fisket i Bottniska viken och Östersjön har sedan Gustav Vasas dagar på 1500-talet varit beroende av strömming/sill och lax, och är det än idag.

Om regeringen skulle välja att inte söka undantag, så kommer det att innebära stora konsekvenser. Med största sannolikhet skulle den övervägande delen av det småskaliga fisket längs ostkusten slås ut.

Ansvariga myndigheter utredde för cirka åtta år sedan frågan om dioxiner och tog då beslutet om undantag från EU:s regler. Sedan dess har inte halterna av dioxin försämrats. Tvärtom har de förbättrats i vissa områden. Det finns ingen anledning att göra en annan bedömning än att kontrollera eventuell påverkan på folkhälsan genom kostrekommendationer. Sverige har ett bra system för kostråd, som går att fortsätta utveckla med ytterligare information och riktade insatser mot olika målgrupper.

Vid diskussionerna under måndagens möte framkom bland annat att det cirkulerar många felaktiga uppgifter och siffror i frågan om dioxinhalter och eventuella konsekvenser av ett förbud. Till exempel har Livsmedelsverket räknat fel när man bedömt hur mycket strömming som äts och därmed hur mycket dioxin barn och fertila kvinnor riskerar att få i sig.

EU-kommissionen föreslår att Sverige och Finland skall fortsätta med sitt undantag. Den svenska regeringen bör göra samma bedömning som sin finska motsvarighet. Det hjälper ingen att slå ut det småskaliga kustnära fisket längst med hela Norrlandskusten. Jag fortsätter engagera mig i denna fråga, och tackar för måndagens besök i Gävle.

Rune Wikström

Yrkesfiskare

Riksdagsledamot, M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel