Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utan vatten dör fuchsiorna

Gävle
Strejken hotar Gävles unika Stamfuchsior.
Esplanadens stoltheter dör om ingen vattnar dem.

Annons
- Jag tycker att det vore katastrof om man offrar 40 år gamla växter, säger Ewa Göterfors, som arbetar i kommunens växthus.
I årtionden har de nu upp till 2,5 meter höga Stamfuchsiorna förgyllt Rådhusesplanaden med sina rosa-lila blommor. Men om inte kommunen får igenom en dispens för skyddsarbete kommer samtliga drygt 200 fuchsior i varierande storlekar att vara döda innan den första strejkveckan är över. Det är nämligen mycket törstiga växter som detta handlar om, helst ska de dränkas i vatten varje dag, berättar Ewa Göterfors.
Växterna står i dag i kommunens växthus i väntan på att risken för frostnätter ska försvinna. Om 14 dagar är det tänkt att de ska sättas ut om inte strejken kommer i vägen.
I växthuset finns även mängder av sommarblommor.
-De går att ersätta, men nya fuchsior finns inte att få tag på, säger Ewa Göterfors.
- Men jag har odlat upp allt det här från frö, säger hon och pekar ut över havet av blommor. Så det är klart att det känns.
På måndag går hon ut i strejk för andra gången på en månad.
Förra gången strejken drabbade Gävle sköttes bevattningen av politiker. Efter all kritik om strejkbryteri har Gävles folkvalda den här gången bestämt sig för att inte sköta de strejkandes jobb och någon konstbevattning kan inte användas.
Men det är inte bara växterna Ewa Göterfors är orolig över. Ytterst handlar det om det arbete hon haft de senaste drygt tio åren, jobbet hon älskar. Dör alla Stamfuchsior finns risken att att kommunen inte vill ha kvar växthuset, befarar hon.
Vad gör du då på måndag om ingen kommer hit och vattnar?
- Då sitter jag hemma och gråter, säger Ewa Göterfors med ett leende.

JOHAN PIHLBLAD
026- 15 96 37
johan.pihlblad@gd.se