Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Utbildning är vägen till nya jobb”

Utbildningskontrakt. Traineejobb. Garanterade sommarjobb åt alla ungdomar. Det är några av punkterna i den jobbpolitik som Socialdemokraterna kommer att presentera i höst.

De socialdemokratiska ledamöterna i arbetsmarknadsutskottet håller på att formulera den nya socialdemokratiska jobbpolitiken, avslöjade riksdagsledamoten Raimo Pärssinen, S, på det arbetsmarknadspolitiska seminarium som Gävle arbetarekommun arrangerade i går.

– Vi kommer att föreslå att staten ska stimulera kommunerna att ge jobb åt ungdomar, förutsatt att de läser upp sina betyg på deltid samtidigt. Vi kommer att föreslå traineejobb åt sådana som har utbildning till exempel inom äldreomsorgen men i dag gör inhopp som timvikarier. Och vi vill garantera sommarjobb åt alla ungdomar, inte bara i kommuner utan i privata företag också. Det är ett viktigt sätt att få kontakt med arbetslivet, säger han.

Dessutom vill Socialdemokraterna satsa på utbildningsvikariat i kommuner och landsting.

– Det ska vara möjligt för dig som har arbete att börja läsa igen till elingenjör eller tandläkare eller något annat. Då ökar din kompetens och någon annan kan samtidigt få jobb som vikarie. Det vill vi stimulera, säger Raimo Pärssinen.

De förslag man diskuterar i arbetsmarknadsutskottet kommer inte att få någon verkan på kort sikt, konstaterar Raimo Pärssinen.

– Vill man göra något på kort sikt måste man få Arbetsförmedlingen att fungera. Svenskt Näringsliv har en lång lista över yrken där företagen har svårt att hitta utbildad personal, vanliga yrken som svetsare. Ändra reglerna för arbetsförmedlarna så att de arbetslösa får de här jobben. Och lägg ner Fas 3 som är en styggelse och ge de människorna utbildning i stället, sa han.

Rubriken för seminariet var ”Jobben kvar i Gävle – men hur?” Läget för Gävle är hoppfullt, trots den höga arbetslösheten, tycker Raimo Pärssinen.

– Många industrijobb har försvunnit, men tjänstesektorn växer och många av de jobben är kopplade till industrin. Men för att det ska bli nya jobb är det viktigt att Gävle är attraktivt, med en hög utbildningsnivå.

– Därför har vi tre prioriteringar. Det är utbildning, utbildning och utbildning, sa han.

I höst ska Socialdemokraterna lägga fram sin nya jobbpolitik, avslöjade riksdagsmannen Raimo Pärssinen.