Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildning för 900 inom barnomsorgen

GÄVLE
Hur ser jag på kunskap? Hur ser jag på demokrati? Vad gör barnen egentligen när de leker?

Annons
Det är några frågor som diskuteras när all personal på förskolorna i Gävle får utbildning i vad läroplanen för förskolan innebär.
- Det som är unikt för den här kursen är att vi jobbar utifrån oss själva. I vardagen pratar man ofta om praktiska frågor. Här får man prata om hur man själv förhåller sig till det som står i läroplanen, säger Britt Nilheim-Wallén, förskollärare och projektledare för utbildningen.
- Tanken är att alla ska få en ny insikt under utbildningen. Att leken är så lärande kan vara en sådan insikt. Vi är vana vid att tro att barnen lär sig saker under de planerade aktiviteterna i förskolan, men barn lär sig hela tiden, säger hon.
De som arbetar i Sätra har redan hunnit gå kursen, som pågår i två dagar i små grupper om tio personer. I mars ska alla 900 inom barnomsorgen i Gävle ha fått samma utbildning, antingen de är förskolläraren, föreståndare, städpersonal eller dagbarnvårdare.
16 vikarier har anställts för att alla inom barnomsorgen ska kunna delta i utbildningen som betalas med ett statligt bidrag.
Målet är att alla ska diskutera igenom några av begreppen i den läroplan som antogs 1998, bland annat barnsynen, kunskapssynen, lärandet i leken och värdegrunden.

INGEGERD SÖRGARD