Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildningsdag om kvinnovåld

GÄVLETill hösten arrangerar kommunen en utbildningsdag, "Att möta kvinnor som utsatts för våld i en nära relation".

Främst är det en utbildningsdag för personal på socialförvaltningen. Men även representanter från polisen, länssjukhuset, länsstyrelsen, kommunerna i länet, kvinnojouren Blåklockan, krismottagningen Stickan, Brottsofferjouren och flera invandrarföreningar har bjudits in.
- Jag började planera utbildningsdagen i vintras, säger Ann-Margret Pierrou, utbildningschef på socialförvaltningen. Först tänkte jag att den bara skulle vara för socialtjänstpersonalen.
Utbildningsdagen äger rum i oktober i högskolans lokaler. Annika Björk från Rikskvinnocentrum i Uppsala ska föreläsa om våldet mot kvinnor ur ett samhällsperspektiv och varför det är så vanligt att kvinnor inte lämnar den misshandlande mannen.

Tvångsäktenskap
Mariet Ghadimi, doktorand vid institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet, ska föreläsa om arrangerade äktenskap och tvångsäktenskap i Sverige.
Lena Gustafsson, Lars Jonsson och Katarina Zetterström, socionomer på kvinnovåldsverksamheten Frideborg i Norrköping, ska berätta om stödinsatser för utsatta kvinnor och deras barn, samt hur man får män att sluta med övergrepp.
- Utbildningsdagen har ett genusperspektiv, inte ett etniskt perspektiv, säger Ann-Margret Pierrou. Att en programpunkt ska handla om arrangerade äktenskap beror på att det har förekommit i Gävle. Vi har gömt flickor och även en pojke som riskerade att bli bortgifta. Ungdomar har blivit skickade utomlands för att giftas bort.
Efter utbildningsdagen kommer socialtjänstpersonalen att träffas tre gånger i studiecirklar under vintern och våren.

Väcka intresse
- Tanken med utbildningsdagen är att föreläsarna ska sätta folk på spåret och väcka deras intresse, säger Ann-Margret Pierrou. I studiecirklarna får vi diskutera det hela och komma fram till hur vi kan integrera den nya kunskapen i vår verksamhet.
Dessutom kommer studiecirklarna att ta upp sådant som inte får plats under utbildningsdagen.
- Det är viktigt att titta på homosexuellas situation; problemet med outing, till exempel.
Outing är när den ena personen i ett homosexuellt förhållande hotar med att berätta för omgivningen om partnerns läggning om han eller hon vill göra slut.
- Det är en form av psykisk misshandel som vi måste prata om eftersom vi inte har aktuell kunskap om det.

MARIAM NARAGHI
026-15 96 44
mariam.naraghi@gd.se