Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbränd blev stresskonsult

GÄVLEFör några år sedan hade han fnyst åt ordet stresskonsult. I dag är det vad Kjell Edlund, före detta bankdirektör i Gävle, kallar sig själv.Historien börjar med en övertidarbetande bankdirektör med orealistiska krav på sig själv. För två år sedan gick han in i väggen, en vägg av trötthet, sömnsvårigheter och nedstämdhet. Stressen på jobbet blev till slut för stor.

Kjell Edlund hoppade av jobbet som bankdirektör efter att han blivit utbränd. I dag arbetar han igen.
När GD träffade Kjell Edlund för några månader sedan var han tillbaka på banken efter ett halvårs sjukskrivning.
Men att återgå till jobbet som bankdirektör var uteslutet. Istället fick han arbeta med ett arbetsmiljöprojekt, vars mål var att minska stressen på Nordeas bankkontor i Sverige.
- Jag insåg att det var det jag ville syssla med även i fortsättningen. Så jag sa upp mig, efter 24 år, och startade eget. Det var ett jättesvårt beslut, men väldigt spännande också, berättar Kjell Edlund.

Föreläsningar och kurser
Sedan han startade sin firma vid årsskiftet har han hållit flera föreläsningar och chefskurser, bland annat hos Manpower och Länsförsäkringar.
- Det jag vill förmedla är det självupplevda och berätta vad som kan förhindra att det går så långt som för mig, säger Kjell Edlund.
Han har mängder av idéer om hur företag och organisationer kan förändras för att minska den negativa stressen.
Tydliga och rimliga mål, öppenhet att prata om problem, samt bättre kunskap om stress är några delar. Och även om Kjell Edlund vänder sig till alla personalkategorier är han speciellt intresserad av cheferna.
- Det är där hela processen måste börja. Det är lite grand som i de där instruktionerna på flygplan där vuxna uppmanas att sätta på sig syrgasmasken själv innan de hjälper barnen. Som chef måste man satsa på sig själv för att orka i längden och kunna satsa på sina medarbetare. Chefer rusar ofta på utan att hinna lyssna, menar Kjell Edlund.
Det var precis vad han själv gjorde. Och det vill han aldrig vara med om igen. Därför skyndar han långsamt med sitt nya företag.
- Jag måste hela tiden tänka på att i första hand ta hand om mig själv. Lyckas jag inte med det så lyckas jag inte med något annat, det har jag ju lärt mig. Det finns de som går in i väggen flera gånger, och jag kan bara hoppas att jag har självinsikt nog att säga stopp nästa gång det blir för mycket, säger Kjell Edlund.
HANNA JANSSON