Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbyggnad av Köpis en god idé

SANDVIKEN
En utbyggnad av Valbo köpcentrum söderut är en strålande idé.
Det tycker tillväxtnämnden i Sandviken, som har utrett planerna på uppdrag av kommunstyrelsen.

- Jag tror inte att man enbart kan titta på det här utifrån ett kommunperspektiv. Istället måste man höja blicken och se vad en utbyggnad kan innebära för regionen, säger Håkan Stadin, nämndens ordförande.

Positiv
Under gårdagens sammanträde beslutade nämnden att ställa sig positiv till en eventuell expansion i Valbo. "Befintlig handel i omkringliggande område kan om de ser till att ha ett kompletterande utbud till det som finns på "Köpis" dra nytta av det nya kundflöde som kommer till regionen. Etableringen är viktig och bör få ett bra kommersiellt läge", skriver nämnden i sitt remissvar till kommunstyrelsen.
- Valbo är ju så stort och man storhandlar ju inte jämt. Den lilla butiken i Sandviken kan kanske erbjuda annat, bättre servicenivå exempelvis, säger Håkan Stadin.
Nämnden förutsätter att bönderna som arrenderar den jordbruksmark som förstörs av etableringen erbjuds "odlingsmark på andra ställen". Igår diskuterades också rad nackdeler med etaberingen, men sammantaget tycker nämndens ledamöter att fördelarna väger tyngre.
- Valbo är en tillväxtfaktor för hela regionen. Om fler arbetstillfällen skapas där är det bra också för Sandviken, säger Håkan Stadin.
Redan nu lockar Valbo besökare inom en radie på mellan tio och 20 mil, menar han. En utbyggnad skulle förstärka attraktionen ytterligare.

"Största magnet"
- Valbo är regionens största magnet och det måste kommunerna utnyttja. Turisterna kan handla där och sedan kan de komma till Sandviken och bada på Parkbadet, säger Håkan Stadin.
Kommunstyrelsen vill även att bygg- och miljönämnden yttrar sig över förslaget innan de tar sitt beslut, som dock bara är rådgivande. De avgörande besluten om Köpis framtid fattas av Gävle kommun.
MAGNUS LUNDQUIST
ERIK WIKSTRÖM