Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uteblivet stöd får föreningar på knä

GÄVLE
Föräldrarna får nu betala för det försämrade kommunala stödet till idrottsföreningarnas ungdomsverksamhet.

Höjda medlemsavgifter och deltagaravgifter väntar liksom betalning för utrustning och liknande, som föreningarna står för idag.
Det visar en rundringning till några av de föreningar i Gävle som har den mest omfattande ungdomsverksamheten.
På något sätt måste föreningarna ta igen att det lokala aktivitetsstödet mer än halverades från den första juli. Något som innebär en retroaktiv minskning rent praktiskt eftersom man räknat in pengarna i föreningarnas budgetar för året.
Halveringen ingick i det besparingsförslag som kultur- och fritidsnämnden klubbade i april och som ska ge 3,4 miljoner kronor i år och 2004.

Häftiga reaktioner
Reaktionerna var häftiga både före och efter beslutet med manifestationer från idrottsföreningarna.
Besvikelsen var stor över att man skär i ett stöd som uteslutande riktas till barn- och ungdomsverksamheten.
Nu inför höstsäsongen håller flera idrottsföreningar på att pussla ihop de knappare inkomsterna med höjda lokalkostnader utan att verksamheten ska drabbas alltför mycket.
- Vi kan inte ta det på barnen utan måste köra på med verksamheten som vanligt. Det blir ändå föräldrarna som får betala, säger Lasse Öbrink, som är ungdomsansvarig för Gävle GIK Innebandy, med 550 licensierade spelare. De flesta i åldrarna sju till tjugo år.

Kanslist fick sluta
Han berättar att man har valt att säga upp föreningens kanslist för att spara pengar. Medlemsavgifterna kommer att höjas, men inte alls så mycket som man skulle behöva för att täcka upp för det minskade aktivitetsstödet på 100 000 kronor.
- Vi skulle kunna höja med 100 procent. Men det får inte bli en överklassport, tycker han.
Samtidigt som aktivitetsstödet sjunker från 6,50 kronor per timme till 2,75 så ökar hallhyrorna med tio kronor per timme. Något som förstås spär på problemen. För GGIK innebär det 12 000 kronor i merkostnad.
I valrörelsen lanserade dåvarande idrottsministern Ulrica Messing att regeringen ville satsa en extra miljard kronor i statligt stöd till föreningslivet under mandatperioden.
Detta för att stödja verksamheter som syftar till att få in mer tjejer i idrotten och då främst invandrartjejer.
De pengarna börjar nu komma föreningarna till del. Men eftersom man fått sämre bidrag från kommunen går de statliga pengarna, som inte är öronmärkta, rakt in i den befintliga verksamheten.
- Det är konstigt att Ulrica Messing är knäpptyst om det här eftersom hon tyckte det var så viktigt med ungdomsverksamheten och drev igenom stöd till integrationen.
- Nu sitter hon som ordförande i arbetarekommunen där man skär ner på det lokala stödet, menar Mikael Sjölander vid Strömsbro IF.
I föreningens fyra sektioner, för fotboll, innebandy, hockey och bandy, deltar ungefär 600 ungdomar.

Förlorar 80 000 i år
Bara inom fotbollen tappar man 80 000 kronor i år på grund av kultur- och fritidsnämndens besparingar. Men föreningen driver även fritidsgården i Vävaren, som ska läggas ned.
Mikael Sjölander tycker det är tungt just nu att jobba med föreningsverksamhet när man ständigt måste kriga med kommunen och ekonomin.
Det angelägna arbetet för att utveckla verksamheten och stötta ledarna hinns inte med. Han är inte speciellt nöjd med politikerna.
En annan som är missnöjd är Bennet Jonsson vid Gävle simsällskap. Man måste troligen höja medlemsavgifterna en hel del och stryka träningstillfällen för de drygt 200 ungdomarna för att spara pengar.
- Jag har aldrig under mina 16 år här känt mig så motarbetad från kommunen som nu, suckar han. Samtidigt som aktivitetsstödet sänks så har man fått högre avgifter och sämre tider vid Fjärran höjder.
- Politikerna vet att det här är snett. Men de vill inte göra något åt det, säger Bennet Jonsson.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se