Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utgå från företagandet

Gävleborg har problem med att locka inflyttare och turister. Kommunerna ska understödja attraktiviteten.

Detaljstyr inte kommuners attraktivitet i kommunala och regionala turismorgan. Attraktivitet skapas av entreprenörer, skriver Per-Arne Wikström, Högskolan i Gävle

Nyligen arrangerades Nya Turismforum 2011 i Gävle. Det behövs. Gävleborg har problem att attrahera besökare och inflyttare.

Ett centralt problem är att kommunernas marknadsföringsarbete lider av en tröghet och oprecision som ofta baseras på en övertro att kommuners attraktivitet ska detaljplaneras och administreras i kommunala och regionala turismorgan. Det är fel. Det är entreprenörer som skapar attraktivitet. Kommuner kan understödja attraktivitet. Inte tvärtom.

Här är tre exempel (av många!) som visar att Gävleborg är fantastiskt men tyvärr också att det saknas kommunal handlingskraft när den behövs: Under hösten 2010 sändes en succéartad serie i fyra delar om Glada Hudik-teaterns arbete. Det mediala intresset var stort och i sociala medier lovordades ensemblen.

Ett annat exempel är Gävle och julbocken som nyligen utnämndes till världens bästa plats att fira nyår på av den amerikanska sajten AOL.com.

Ett tredje exempel är Bollnäs Camping som för något år sedan vann en utmärkelse som en av Sveriges bästa campingplatser med stort uppslag i Sveriges största kvällstidning.

Den gratispublicitet som kommunerna Hudiksvall, Gävle och Bollnäs fick genom TV-serien, internetreportaget och uppslaget i rikspressen är värd mångmiljonbelopp, tänk bara vad en timmes reklam skulle kosta på bästa sändningstid! Vilket företag som helst som fått den här typen av gratis marknadsföring skulle så klart försökt utnyttja den.

Hudiksvalls kommun skulle exempelvis i samband med programmen kunnat engagera teatern och bege sig till Stockholms central för att uppträda och samtidigt informera om fördelarna med att bo eller besöka kommunen. Erbjuda förmånliga och lockande besökserbjudanden. Eller köpa helsidesannonser i rikspressen. Eller TV-reklam. Allt för att surfa på den positiva bild som målades upp i TV av Hudiksvall som en vacker, mänsklig plats där gästfrihet sätts i fokus.

Potentialen var stor. Just då. Nu är det för sent. Åtminstone om man vill nå samma möjliga effekt. Mediebruset är starkt och det gäller att ta chansen när öppningen och möjligheten kommer. Så vad gjordes då? Vad gjorde Hudiksvalls kommun i samband med programmen? Svaret är att de gjorde lika mycket som Gävle kommun gjorde i samband med utnämningen till världens bästa nyårsplats och som Bollnäs kommun gjorde när en lokal entreprenör uppmärksammades i rikspressen. Svaret är: Ingenting.

Bollnäs kommun lär visserligen ha lagt ut artiklar om utnämningen av campingen på sitt turismkontor men först efter påtryckningar från entreprenören! Om man frågar ansvariga får man till svar att det ska ske saker. Det planeras. Och under tiden man planerar passerar tillfällen.

Lite händer och när något sker så är det ofta för sent och oprecist. Ibland är verksamheten så långsam att man tar sig för pannan. I Gävle hann man inte ens inse vikten av Briggen Gerdas symbolvärde innan den såldes. Försäljningen av Briggen Gerda innebar att kommunens slogan Välkommen ombord fick sig en rejäl törn med stor skada som följd, inte minst bland befintliga kommuninvånare.

Vad kan då göras för att hantera dessa problem? Jag menar att problemet delvis är politiskt. Att vara ansvarig tjänsteman för en kommunal turismverksamhet måste i dag vara oerhört frustrerande. Man måste förlita sig till en politiskt styrd organisation som behöver lång tid på sig för att svara på akuta behov av reaktiva insatser. Kommunernas budgeteringsarbete och styrning lämpar sig för verksamheter som är relativt enkla att förutsäga. Marknadsföring har visserligen förutsägbara element men effektivt marknadsarbete förutsätter flexibilitet och ekonomiskt utrymme för snabba insatser. Man måste våga om man vill växa och vinna.

För att en kommuns besöks- och inflyttningsverksamhet ska kunna fungera effektivt måste även dess politiska ledning ge den lämpligt mandat och handlingsutrymme. Jag är osäker på om så är fallet i dag. Bygg kommunernas och regionens marknadsföringsarbete utifrån företagarnas aktiviteter. Här har även Region Gävleborg ett stort ansvar.

Under de närmaste åren ska runt 30 miljoner kronor användas för att utveckla besöksnäringen inom regionen. Förhoppningsvis läggs medlen på företagsinitierade satsningar som ligger inom ramen för de övergripande regionala strategier som tagits fram.

Varje krona som går till administration och inte direkt till företagen för konkreta entreprenöriella satsningar bör ifrågasättas och granskas. Nya Turismforum 2011 behövs.

Forumet behövs för att bygga nätverk mellan entreprenörer och för att inspirera utifrån framgångsrika exempel. Men det behövs framför allt ett aktivt kommunalt och regionalt ledarskap och agerande för att lösa grundläggande problem och utgå från företagandet.

Per-Arne Wikström

Filosofie doktor i företagsekonomi, lektor vid Högskolan i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel