Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utmärkt biografi!

Annons

Det är mycket enerverande att läsa en biografi när man inte känner förtroende för författaren. Hela poängen med biografier är att man ska bli övertygad om att det man läser har hänt på riktigt, oavsett om det faktiskt har det eller inte. Men Henrik Höjer är en förtroendeingivande författare. Han är historiker och journalist, och född i Gävle, även om det sistnämnda inte påverkar hans trovärdighet åt något håll.

”Al Capone – Gangstern och den amerikanska drömmen” inleds med ett långt avsnitt som syftar till att ge en bild av Chicago, staden där Al Capone levde och verkade, och hur staden kom att bli en av de kriminellt tyngst belastade städerna i USA under 1920- och 30-talet.

Att Höjer är historiker märks tydligt på så sätt att han hela tiden är mån om att förklara de historiska skeenden som ledde fram till till exempel förbudstiden och den organiserade brottslighetens utbredning.

Sedan är historien om Al Capone självfallet tacksam att berätta, och även om Höjer uttryckligen strävar efter att varken demonisera eller överdriva den mytomspunne gangsterns liv, så räcker de bekräftade uppgifterna som finns om honom gott och väl för en rakt igenom fängslande bok, som dessutom är den enda i sitt slag skriven på svenska.

Förutom en gedigen historielektion om Chicago så får vi även en genomgång av de nyckelpersoner i Al Capones närhet som kom att forma honom under hans liv.

Både stycken om uppväxtens vänner och halvkriminella släktingar bidrar till att nyansera bilden av honom och de val han gjorde. För första gången blottas en oerhört mångfacetterad bild av den man som kom att bli en av världens mest kända brottslingar.

Höjers insikt om tidsandans centrala betydelse och hans förmåga att fånga den i skrift gör honom till en utmärkt biografiförfattare. Som ingen annan lyckas han måla upp en bild av stad full av både prostitution, smuggelsprit och mord, men också ett ekonomiskt överflöd intill det bisarra.

Och mitt i denna motsägelsefulla och skickligt beskrivna kontext känns Alphonse Capone som en ganska rimlig produkt av sin tid.