Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utöka skoldagen med idrott

Undersökningar visar att barn som idrottar också presterar bättre kunskapsresultat, skriver Kristdemokraterna

Vi vet att det är viktigt att träna när man är äldre, men det är minst lika viktigt att träna när man är barn. Idag sitter barnen allt mer still på sin fritid och till följd av det ökar barnfetman. Investeringar i barns hälsa syns inte förrän långt fram i tiden och därför måste vi våga investera i områden som sträcker sig längre än en mandatperiod.

Hälsa, välbefinnande och skolprestationer måste prioriteras. En grupp forskare i Skåne har studerat vilka effekter idrott i skolan får. En grupp elever har haft daglig schemalagd fysisk aktivitet under 45 minuter. En kontrollgrupp fick nöja sig med idrott två gånger i veckan, som är det vanliga idag.

I gruppen med daglig rörelse var det sju procentenheter fler som klarade grundskolans mål och uppnådde behörighet för gymnasieskolan än i kontrollgruppen. Framförallt var det killarnas resultat som förbättrades och killar presterar ofta sämre än tjejer i skolan idag. Killar som hade idrott varje dag hade dessutom betydligt högre betyg i svenska, engelska, matematik och i idrott och hälsa än killar i kontrollgruppen som inte idrottade lika mycket.

Denna kunskap måste tas till vara. Här ser vi en åtgärd som ger dubbla positiva effekter. Det ger både bättre skolresultat och bättre hälsa. Fysisk hälsa ger också mental hälsa. Skolhälsovård ska inte bara vara skolsjukvård, det måste vara skolfriskvård också.

Att öka andelen fysisk aktivitet kan utöver de positiva effekterna på både skolprestationer och hälsa också öppna upp för en mer aktiv fritid.

Det är i gemenskap med varandra som vi utvecklas som människor. Familjer, vänner, skola och fritidsaktiviteter är grundläggande för att vi ska må bra.

En fungerade och aktiv fritid ger mer än bara hälsomässiga fördelar. Att engagera sig i föreningslivet ger många fördelar. Det ger utbildning i demokrati och ger en ökad förståelse för hur samhället är uppbyggt. Där får man också förebilder men ofta blir man också en förebild för andra.

Genom att prioritera den fysiska aktiviteten skapas tidigt en vana av att träna som man har med sig genom livet. Många framgångsrika studenter idrottar parallellt med sina studier, och många framgångsrika idrottare har studerat vid sidan av träningen. Man blir faktiskt bättre på det man gör om man gör annat också.

Forskningen visar hur vi kan förbättra resultaten i skolan. Nu måste vi agera. Inte minst eftersom de elever som framför allt halkar efter kunskapsmässigt och hälsomässigt också ofta lever i ekonomiskt och socialt utsatta sammanhang. Då är det särskilt viktigt att forskningen tas tillvara i utformningen av skolan. Alla barn har rätt till hälsa, kunskap och så goda uppväxtvillkor som det överhuvudtaget är möjligt.

David Lega

2:e vice partiledare, KD

Lili André,

Oppositionsråd, KD, Gävle

Ingemar Kalén

Oppositionsråd, KD, Landstinget Gävleborg

Katrine Loo

Hälsoinspiratör Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel