Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utökad myggbesprutning

SANDVIKEN
Myggbesprutningen i Nedre Dalälven ska bli mer omfattande nästa år.

Annons
-Vi vill få in en begäran från Gävle och Avesta om att bekämpa mygg även i deras kommuner, säger Anette Wiktorsson, Sandvikens kommunalråd som sitter i styrgruppen för myggprojektet.
I somras sprutade man bara BTI, det gift som man bekämpar stickmyggor med, en enda gång i Österfärnebo. Orsaken var brist på pengar.

Alla ska betala
För att undvika en liknande situation i framtiden vill nu styrgruppen att alla kommuner och landsting som är berörda av besprutningen betalar varje år. För Sandvikens del rör det sig om en miljon kronor. Gävle ska betala 600 000 och Älvkarleby 50 000 kronor.
Dessutom ska Gävleborgs landsting betala 300 000 kronor. Allt enligt styrgruppens förslag. Anette Wiktorsson gör jämförelsen med snöröjning. Det kan behövas en gång, eller massor av gånger. Det kan man aldrig veta i förväg.

Statliga bidrag
Därför är det bra om man betalar in pengar varje år. Det som eventuellt inte går åt sparas som en buffert inför kommande somrar.
Dessutom hoppas styrgruppen mycket på ett statligt bidrag till myggbekämpningen. I ett förslag från landshövdingen i Västmanlands län, Mats Svegfors, föreslås staten lämna fem miljoner kronor årligen fram till 2008. Regeringen väntas fatta beslut i frågan under hösten.
Myggprojektet Biologisk Myggkontroll Nedre Dalälven, BMND, måste lämna in en ansökan till kemikalieinspektionen för att få göra besprutningar nästa år. Genom att betala till projektet ger de berörda kommunerna projektet i uppdrag att söka tillstånd för att få spruta även i deras område.

MAGNUS LUNDQUIST
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.se