Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utökad vargjakt behövs i Gävleborg

Margareta B Kjellin och Tomas Tobé,

moderata riksdagsledamöter, om varför vargjakten måste utökas.

Per-Olof Erickson från Naturskyddsföreningen skriver i GD (1/8) att regeringens rovdjursproposition, och särskilt förslaget om licensjakt, är ett hot mot vargens existens. Men tvärtom är en av grundstenarna i propositionen balansen mellan naturvårdsintressen och andra berörda grupper. Att Naturskyddsföreningen har en blind fläck vad gäller de senare är kanske inte så konstigt.

Sverige är ett av de länder i Europa där rovdjursstammarna på senare år haft den starkaste tillväxten. Särskilt utbredningen av varg i Mellansverige, däribland Gävleborgs län, har inneburit konflikter med människor. Den kraftiga tillväxten i kombination med bristande medborgarinflytande har skapat ett bristande förtroende för politiken och förvaltningen.

Förslaget om en ny rovdjursförvaltning innebär att vi sätter ett tak på vargpopulationen till 210 individer. Eftersom de senaste uppskattningarna visar att det finns så många som 220 vargar och tillväxttakten är snabb, införs licensjakt som ett komplement till den skyddsjakt som finns idag.

Propositionen innehåller ett förslag om en regionaliserad rovdjursförvaltning med mer lokalt inflytande – något vi i Gävleborg efterfrågat länge. Det sker genom att fler beslut delegeras till länsstyrelserna. Besluten ska fattas av särskilda viltförvaltningsdelegationer där lokala samhällsintressen finns representerade, till exempel företrädare för bland annat naturvård, turism, skogsbolag, markägare, jägare, lokala näringsidkare och renskötsel med flerara. Precis som Erickson efterfrågar aviserar regeringen också åtgärder för att komma tillrätta med inaveln bland vargar. Sammantaget innebär propositionen att vi får en livskraftig vargstam som lever i harmoni med människan. Tvärtemot Ericksons domedagsprofetior tror vi att förslaget är en förutsättning för vargens långsiktiga överlevnad.

Margareta B Kjellin, M,

riksdagsledamot

Tomas Tobé, M,

riksdagsledamot.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel