Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utpressad 22-åring utan ersättning

22-åringen tilldömdes ett skadestånd från de båda som utpressat honom på sammanlagt 53 000 kronor. Men Brottsoffermyndigheten anser att han genom att umgås i kriminella kretsar inte ska ha rätt till skadestånd

Annons

22-åringen från Gävle var under slutet av 2006 hang-around i en MC-klubb. Senare ville han bryta med klubben och två personer började då pressa honom på pengar. Den ene mannen kunde genom hot om vald pressa 22-åringen på 18 000 kronor och den andre mannen totalt 20 000 kronor.
De båda männen dömdes för utpressning och tingsrätten ansåg att 22-åringen skulle ha ett skadestånd från de båda männen för sveda och värk och kränkning på sammanlagt 53 000 kronor.
22-åringen har begärt att få det tilldömda skadeståndet av Brottsoffermyndigheten. Men myndigheten konstaterar att även om 22-åringen kan ha rätt till viss ersättning så har han genom att umgås i kriminella kretsar utsatt sig för en ökad risk att skadas. Därför kan skadeståndet minskas eller sättas ner och myndigheten anser att i det här fallet ska skadeersättningen sättass ner till noll kronor. Mannen får därför inget skadestånd trots att han bevisligen varit utsatt för utpressningen.