Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utpressad Gävlebo utan ersättning

En 22-åring tilldömdes ett skadestånd från de båda som utpressat honom på sammanlagt 53 000 kronor. Men Brottsoffermyndigheten anser att han eftersom han umgåtts i kriminella kretsar inte ska ha rätt till skadestånd.

22-åringen var under slutet av 2006 hang-around i en MC-klubb. Senare ville han bryta med klubben och två personer började då pressa honom på pengar. Den ene mannen kunde genom hot om våld pressa 22-åringen på 18 000 kronor och den andre mannen totalt 20 000 kronor.

De båda männen dömdes för utpressning och tingsrätten ansåg att 22-åringen skulle ha ett skadestånd från de båda männen för sveda och värk och kränkning på sammanlagt 53 000 kronor.

22-åringen har begärt att få det tilldömda skadeståndet av Brottsoffermyndigheten. Men myndigheten konstaterar att även om 22-åringen kan ha rätt till viss ersättning så har han genom att umgås i kriminella kretsar utsatt sig för en ökad risk att skadas.

Myndigheten anser att i det här fallet ska skadeersättningen sättas ner till noll kronor. Mannen får därför inget skadestånd trots att han bevisligen varit utsatt för utpressningen.