Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredare: Fler vargar behövs

Politiker ska inte besluta över antalet rovdjur i Sverige, slår den statliga rovdjursutredningen fast.

Där sägs att målet bör vara gynnsam bevarandestatus för alla arter. Det kan betyda minst 450 vargar i Sverige.

Annons

– Politikerna ska ange ambitionerna och ramarna för politiken. Men de ska inte sitta och bestämma exakt om vi ska ha si eller så många lodjur och vargar i landet, säger utredaren Lars-Erik Liljelund.
Han anser i stället att det bör vara Naturvårdsverket som ansvarar för detaljerna – och det övergripande målet måste vara att samtliga fyra stora rovdjur, lodjur, varg, björn och järv, uppnår det som biologerna kallar gynnsam bevarandestatus.

450 vargar
Liljelund har tidigare angivit vad han, utifrån biologiska och ekologiska kriterier, anser om hur stora stammarna bör vara för att det målet ska vara nått:
Varg, 450 individer.Björn, 1 800.Järv, 850.Lodjur, 1 200.
Både björn och lo ligger redan över sina respektive miniminivåer, och järven ligger nära. Bara vargen ligger fortfarande en bra bit under miniminivån. I dag finns cirka 300 vargar i landet.
Liljelund föreslår nu att målen för järv och varg ska vara nådda senast 2024. Han är inte främmande för jakt på varg under tiden fram till dess.

Positiv till jakt
– Man kan reglera stammen med förvaltningsjakt. Det är helt förenligt med EU:s direktiv så länge man har en förvaltningsplan för arten, säger Liljelund.
Viktigt är också att den inavlade vargstammen samtidigt tillförs nytt friskt blod. Nya försök att flytta vargar som vandrat in uppe i norr bör göras, men för att bryta deras drift att omedelbart sticka norrut igen, bör de först förvaras i hägn en tid.
Världsnaturfonden (WWF) är övervägande positiv till utredningens slutsatser:
– Den är helt klart ett steg i rätt riktning. Det är bättre om Naturvårdsverket fattar beslut om detaljerna, säger Tom Arnbom, rovdjursansvarig på WWF.
Jägareförbundet, som inte vill ha fler än 150 vargar i Sverige, är inte lika nöjt. Förbundet anser att Liljelund inte tagit hänsyn till lokalbefolkningen i varglänen.
– Våra rovdjursstammar måste ligga på en nivå som är acceptabel för dem som ska leva och bo med stora rovdjur i sin vardag, säger Torbjörn Lövbom på förbundet.

TT

Mer läsning

Annons