Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utreder beredskapen för svininfluensa

Hur väl förberedda är vi om svininfluensan kommer hit? Det vill landstinget och länsstyrelsen veta och har därför skickat ut en enkät till länets kommuner. Landstinget har gjort prognoser som visar att mellan 150-2100 personer skulle kunna dö i länet om vi drabbas av en influensapandemi.

Annons

Hittills har endast tre fall av den nya influensan, mer känd som svininfluensan, konstaterats i Sverige. Men landstinget och länsstyrelsen väljer ändå att redan nu göra en inventering av beredskapen i länet för en influensapandemi, alltså ett omfattande utbrott av den nya influensan. Alla kommuner i länet har därför fått enkäter från länsstyrelsen och från landstinget. Enkäterna ska besvaras senast den 5 juni.
I enkäterna ska kommunerna bland annat svara på frågor om tillgången på extra personal, möjligheterna att vaccinera barn och äldre och vilken beredskap man har för att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner som elförsörjning, vatten och avlopp och avfallshantering vid en influensapandemi.
- Vi vill få en klar bild av hur beredskapen ser ut och vad kommunerna kan tänkas göra för att förbättra beredskapen, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare på landstinget i Gävleborg.
Han säger att det är svårt att bedöma sannolikheten för att den nya influensan bryter ut i Gävleborg.
- Vi brukar inte ha så mycket influensa under sommarmånaderna när många arbetsplatser är stängda och människor är på semester. Sannolikheten är större att den nya influensan kommer hit till hösten, säger Signar Mäkitalo.
Han har gjort olika prognoser på hur influensan skulle kunna drabba Gävleborg. Den mest extrema prognosen är att hälften av befolkningen drabbas och att influensan har en dödlighet på 1, 5 procent. I sådana fall skulle 2100 personer kunna dö i länet. Men den prognosen bedöms inte vara realistisk just nu.
- I de senaste prognoserna räknar man med en dödlighet på ungefär 0, 4 procent, säger Signar Mäkitalo.
Om tio procent av befolkningen skulle drabbas av den nya influensan och den skulle ha en dödlighet på 0, 5 procent skulle det innebära 150 dödsfall i Gävleborg.