Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utrikesfödda företagare betyder mycket för Gävle

Ungefär 1600 utrikesfödda har valt att flytta till Gävleborg och starta eget företag här, skriver riksdagsledamoten Lars Beckman tillsammans med Gävleföretagarna Mehrdad Nesaei och Artan Dhiblawe

Nyligen presenterades en undersökning från Riksdagens Utredningstjänst som visade att utrikesfödda företagare är en viktig resurs i länet som skapar jobb.

Ungefär 1600 utrikesfödda har valt att flytta till Gävleborg och starta eget företag här. Under förra året startades 140 helt nya företag av personer med utländsk bakgrund i länet.

Vi är övertygade om att småföretagande är ett av de bästa sätten att integreras i det svenska samhället, oavsett om man blir egenföretagare eller börjar som anställd. Det är småföretagen som skapar flest jobb och de senaste 20 åren har 9 av 10 jobb skapats i just småföretag med färre än 50 anställda.

Rapporten från Riksdagens Utredningstjänst visar att det tack vare de utrikesfödda företagarna skapas över 1300 jobb i Gävleborgs län.

De vanligaste branscherna är hotell och restaurang, handel och olika typer av tjänster, såsom exempelvis städföretag och byggföretag. Detta mycket tack vare att Alliansregeringen infört RUT- och ROT-avdragen som har blivit en stor succé.

Debatten om invandring tenderar ibland att vara uppbyggd på felaktiga argument som baseras på myter och fördomar. Fokus borde i stället ligga på alla entreprenörer som väljer att flytta till Sverige, starta företag och därmed också skapa jobb i Sverige och i Gävleborg.

Det är en god svensk tradition och det finns många välkända företag i Sverige som har startats både historiskt och i modern tid tack vare att driftiga entreprenörer flyttat till vårt land.

I Sverige är det över 580 000 utrikesfödda som går till jobbet varje vecka enligt Riksdagens Utredningstjänst. I Gävleborg är det över 8300 utrikesfödda som går till jobbet och är med och bygger den svenska välfärden. Det är alltså betydligt fler än alla invånare i Ockelbo som är utrikesfödda och arbetar i länet. Det är en viktig resurs för hela samhället men inte minst för den arbetsgivare där den enskilda personen arbetar.

I ett rundabordssamtal som Moderaterna nyligen höll i Gävle med företagare framkom många synpunkter och förslag till hur det kan bli enklare att starta och driva företag i Sverige.

Vi är alla överens om att det viktigaste är att lära sig det svenska språket och den svenska kulturen när man kommer till Sverige eftersom det öppnar många dörrar. Det måste också finnas möjlighet att läsa svenska på kvällstid och helger så att man kan arbeta tidigt vid ankomsten till Sverige.

Det framkom också att det är stora problem vid finansiering vid start av företag om man är utrikesfödd, och med en så enkel fråga som att kunna öppna ett konto.

Det finns även ett behov av att översätta information från myndigheter till olika språk för att underlätta för nya utrikesfödda entreprenörer att snabbt kunna starta sitt företag.

Vår gemensamma uppfattning är att man i princip ska kunna starta sitt företag eller börja arbeta dag ett från det att man anlänt till Sverige. Utrikesfödda är en viktig resurs för Sverige och Gävleborg och tillsammans kan vi alla bidra till att utveckla hela vårt län.

Lars Beckman

Riksdagsledamot, M

Mehrdad Nesaei

Glasakuten

Artan Dhiblawe

Artan Health Care Nordic AB

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel