
Utrotningshotad mat kan räddas

Ska Häsensnibben få plats på arken? Eller någon strömmingsinläggning?
– Båda har minst lika goda chanser, säger Anita Hörnstein, ordförande för Slow food Gästrikland.
Rörelsen har bara funnits i Gästrikland i drygt ett år men har redan 50 medlemmar. Slow food har ingenting med GI-värden att göra och kan inte heller definieras som motsatsen till fast food.
– Nej, det handlar om mat som smakar bra, som är en njutning att äta. Ett gott vin är ingenting du häller i dig, det är samma sak med slow food, den ska ätas med eftertanke, säger Anita Hörnstein.
Efter gårdagens årsmöte i Bönans bygdegård arrangerades provsmakning för medlemmarna. Några av rätterna kandiderar till matarken – en lista på maträtter som riskerar att försvinna.
– Häsensnibben från Hedesunda är ett bakverk med tydlig anknytning till regionen och som finns i mångas matminne. Även någon av strömmingsinläggningarna ligger bra till, säger Anita Hörnstein.