Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utrotningshotad mat kan räddas

Ska Häsensnibben få plats på arken? Eller någon strömmingsinläggning?
– Båda har minst lika goda chanser, säger Anita Hörnstein, ordförande för Slow food Gästrikland.

Annons

Rörelsen har bara funnits i Gästrikland i drygt ett år men har redan 50 medlemmar. Slow food har ingenting med GI-värden att göra och kan inte heller definieras som motsatsen till fast food.

– Nej, det handlar om mat som smakar bra, som är en njutning att äta. Ett gott vin är ingenting du häller i dig, det är samma sak med slow food, den ska ätas med eftertanke, säger Anita Hörnstein.

Efter gårdagens årsmöte i Bönans bygdegård arrangerades provsmakning för medlemmarna. Några av rätterna kandiderar till matarken – en lista på maträtter som riskerar att försvinna.

– Häsensnibben från Hedesunda är ett bakverk med tydlig anknytning till regionen och som finns i mångas matminne. Även någon av strömmingsinläggningarna ligger bra till, säger Anita Hörnstein.