Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utryckning slutade med misshandel

Ambulanssjuksköterskan Cathrine Linderstam blev när hon låg på marken slagen och sparkad av den 17-åriga flicka hon ryckt ut för att hjälpa.

Flickan åtalades för våld mot tjänsteman.

Men Gävle tingsrätt ogillade åtalet. Cathrine räknas inte som myndighetsutövande tjänsteman när hon erbjuder sjukvård, som är frivillig.

Det var natten mellan en lördag och söndag i början av juni som kompisarna till den 17-åriga flicka som åtalades ringde 112. Kompisarna var oroliga för den mycket berusade 17-åringen som de inte kunde ta hand om. Cathrine Linderstam och ambulansvårdaren Anders Hansson ryckte ut till Söder i Gävle, där 17-åringen låg på marken.

– Vi ville att hon skulle följa med oss och hjälpte henne till båren. När vi skulle spänna fast säkerhetsbältet blev hon aggressiv och sprang därifrån. Då bedömde vi att hon var för aggressiv för att ta med i bilen, informerade hennes kompisar och ringde polisen. När vi vände oss om och började gå mot bilen hoppade hon på mig bakifrån, drog ner mig på backen i håret och började sedan sparka och slå i ryggen och huvudet, berättar Cathrine.

Anders berättar att han med hjälp av 17-åringens kompisar lyckades dra bort henne från Cathrine.

– Det enda jag tänkte på just då var att skydda mitt huvud. Jag minns att jag inte fick fram något skrik alls. Jag är så glad att du var där, Anders, säger Cathrine.

De tryckte på överfallslarmet och låste in sig i ambulansen i väntan på polispatrullen. Händelsen kom att rubriceras som våld mot tjänsteman, inte misshandel.

Efteråt tänkte Cathrine mycket på det som hänt, berättar hon, men ville ändå tillbaka till jobbet så fort som möjligt.

– Jag funderade på vad jag har för jobb egentligen och vad jag faktiskt utsätter mig för. Men det här är det värsta jag varit med om, jag har knappt ens varit med om något verbalt hot. Jag älskar verkligen mitt jobb; det är fortfarande lärorikt efter alla år och jag får träffa, och framförallt hjälpa, människor. Och så har jag ju jättebra kollegor, säger Cathrine och tittar på Anders.

I tisdags möttes Cathrine och 17-åringen i rättssalen i Gävle tingsrätt. 17-åringen stod åtalad för två fall av våld mot tjänsteman. Anders fanns på plats som vittne. Efter rättegången meddelade rätten sitt beslut; flickan fälldes för det ena fallet av våld mot tjänsteman, där våldet enligt åklagare Sebastian Flodström varit lindrigare än det som Cathrine utsatts för. Däremot ogillade rätt- en åtalet för våld mot tjänsteman mot Cathrine. Hon bedrev inte myndighetsutövning när hon misshandlades och brottet anses därför inte som våld mot tjänsteman, menade tingsrätten. Och brottet misshandel hade åklagaren inte väckt åtal för.

Cathrine säger att hon knappt kunde tro det.

– Jag blev jätteförvånad. Att hon skulle kunna gå fri trots vittnen och bevisning hade jag inte haft i tankarna över huvud taget. Om man gör en sån här sak, sparkar och slår en annan människa, då ska man inte kunna komma undan. Man kanske kan anse att vård inte är myndighetsutövning eftersom den är frivillig, men jag var inte där frivilligt, jag måste ju vara där. Vi åker ut för att hjälpa människor men har inget stöd i lagen om vi blir utsatta för våld. Om det är rätt, då tycker jag att man måste se över lagen.