Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsatt videobutik i Bomhus

BOMHUS
Josef Josefzadeh är uppgiven. I går när han kom till jobbet var en fönsterruta till hans videobutik i Bomhus sönderslagen. Det är fjärde gången på drygt fyra månader som han blir utsatt för inbrott eller skadegörelse.

Annons
Varje gång har han anmält händelserna, men än så länge har polisens arbete inte givit något resultat.
- Jag är mycket besviken. Jag vet inte vad jag ska göra, säger han.
I april i år tog sig fem personer in i butiken genom att krossa en fönsterruta. Stöldgodset blev 600 DVD-skivor och stora mängder godis och chips.
- Då fanns det fem vittnen till inbrottet, ändå hände ingenting, säger Josef Josefzadeh.
I augusti försökte någon bryta upp entrédörren. Förövaren blev avbruten av en nattlig flanör med hund, men dörren fick ordentliga skador.

Stora självriskkostnader
I förra veckan var det dags igen. Någon bröt loss lådan där kunderna lämnar igen videofilmer när butiken inte är öppen.
- Sammanlagt har det här kostat mig drygt 30 000 kronor i självrisk. Och nu är jag rädd att försäkringsbolaget ska bli tveksamt när det händer så ofta, säger han.
Josef Josefzadeh och hans fru flyttade till Sverige för 14 år sedan. I hemlandet Iran jobbade han på en oljerigg i Persiska viken under 13 år, men fundamentalismen och landets diktatoriska styre fick familjen att utvandra.
I Ockelbo utbildade han sig till kock och arbetade under fem-sex år på olika restauranger innan han startade eget i Sandviken. Därefter drev han en spelbutik i Gävle innan han öppnade butiken i Bomhus för två och ett halvt år sedan.
Den senaste tiden har varit jobbig. Inbrottet och den upprepade skadegörelsen har gjort honom nedstämd.
- Jag har funderat på att sälja butiken, men vad ska jag då göra istället, säger han.
I samma hus finns en pizzeria, en blomsteraffär, en spelbutik och en frisör. Pizzerian, som också ägs av en invandrare, har blivit utsatt för skadegörelse medan de övriga klarat sig.
- Det är inga dyra grejer jag har i min affär, ibland undrar jag vad det beror på att jag är drabbad. Som främmande man i ett land är jag utsatt och känslig. Det är lätt att börja tänka negativa tankar och tro att skadegörelsen beror på att jag är invandrare, säger han.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se