Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsatta mammor kan andas ut

GÄVLENedläggningshotade Ida-projektet är räddat. Det blir sannolikt konsekvensen av socialnämndens beslut på onsdagen att bevilja projektet 350 000 kronor.

Annons
- Det är ett härligt besked du kommer med, säger Karin Sandberg, projektledare.
Den lilla osäkerhet som finns kvar förklaras av att socialnämndens pengar är villkorade: bara om (bland andra) försäkringskassan och arbetsförmedlingen också bidrar betalas socialnämndens pengar ut.
Inga problem, tror Karin Sandberg.
- Vi ska träffa arbetsförmedlingen på måndag, säger hon.
Och berättar att dessutom Finsam (samarbete mellan landstinget och försäkringskassan som betalar ut engångsbelopp) lovat att bidra med mellan fem och tio procent av de pengar som behövs för att även under hösten kunna erbjuda tolv kvinnor med barn hjälp och stöd att komma ut på arbetsmarknaden eller planera en framtid med studier.
Kvinnokooperativet Saga, som driver Ida-projektet, nåddes på onsdagen även av beskedet att Kunskapslyftet bidrar med 45 000 i år och lika mycket nästa år.
- Utsatta kvinnor med barn kan i en daglig verksamhet tänka på hur de mår och har det med sina barn, säger Karin Sandberg.

Delade meningar
Det har tidigare rått delade meningar kring just vem som ska stå för projektets fioler - 1,6 miljoner för ett år.
Socialnämnden var enig bakom det villkorade bidraget, men Roland Ericsson, c, drog med sig en miljöpartist och en kristdemokrat i ett påpekande.
Socialnämnden ska noggrant följa utvecklingen, anser trion, just med tanke på finansieringen:
- Det är en förutsättning, att de andra kommer med. Det är små pengar som gör stor skillnad, säger han, och påpekar att man inte ensamma kan svara för hela beloppet som behövs.
Var Ida-projektet ska hålla hus beror på om kommunen låter det finnas kvar i Hemgården.
Det är inte klart när beslut fattas.
Under socialnämndens möte kunde ledamöterna också ta del av Länsstyrelsens granskning av socialtjänsten under förra året, som blev klar i början av juni.
Länsstyrelsen noterar att man får lika många samtal med frågor eller klagomål rörande socialtjänsten nu som förr, trots att socialtjänsten inrättat egen klagomålshantering.

Dålig tillgänglighet
Tillgängligheten kan vara för dålig.
- Vi är bekymrade eftersom vi nästan inte får in några klagomål. Vi ska titta på det efter semestrarna, säger Per Östlund, ansvarig för socialrättsliga frågor vid socialtjänsten.
Annan kritik är att barnperspektivet, alltid ett krav enligt socialtjänstlagen, inte alltid kommer fram i vuxenärenden.
Länsstyrelsen är kritisk till hur ett fåtal ärenden handlagts. Det är snäppet under värsta formen av kritik, som betecknas "allvarlig".
- Det är ärenden från 1998 och -99. Sedan dess har det varit färre anmälningar som föranlett lansstyrelsen att starta tillsyn, säger Per Östlund.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se