Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utvald att bli styrelseproffs

Inger Åslund från Kungsgården är en av 200 svenska kvinnor som blivit utvald till regeringens styrelseprogram ”Styrelse­kraft”. Hon ska delta i Maud Olofssons kamp för att få in fler kvinnor på ­beslutande post­er. – Kvinnor behövs i alla styr­elser, säger Inger Åslund.

Annons

När Inger Åslund såg i tidningen att man ville ha fler kvinnor i styrelser på större börsnoterade företag hörde hon med chefen, som sade att det gick bra att söka. Det skulle nämligen innebära att hon behöver vara borta en del från jobbet. Nu är det klart vilka som blivit utvalda.

– Det känns verkligen väldigt roligt. Som ett steg vidare i utvecklingen i livet, säger Inger Åslund.

I hopp om fler kvinnor på beslutande positioner ska man jobba med sammankomster, utbildningsstipendium och mentorer. Förutom sex till åtta träffar tillsammans, får alla deltagare även en egen mentor och ett utbildningsstipendium på 10 000 kronor. Det hela avslutas därefter med en tentamen. Ingers stipendium kommer att användas till en styrelseutbildning på handelskammaren, som hon påbörjar i oktober.

– Det är en väldigt fin och värdefull utbildning man får, säger hon.

Hennes förhoppning är att efter programmet få ett eller flera styrelseuppdrag. Hon har tidigare jobbat med entreprenörer, och skulle gärna vilja göra det igen om hon fick chansen. Sedan två år tillbaka jobbar Inger Åslund på Swedesurvey i Gävle, som säljer lantmäteritjänster till utvecklingsländer. Där är hon ekonomidirektör.

– För mig är det viktigt med kvinnor i beslutande positioner.

Hon tycker att det är jättekul att hennes hemkommun Sandviken nu fått en kvinnlig kommundirektör, som för övrigt har varit hennes klasskompis.

Inger tror att män och kvinnor ser saker ur olika perspektiv, och berättar att styrelsen på Swedesurvey är mycket jämlik. Där sitter nämligen fyra kvinnor och tre män.

– Det bästa med programmet är att kunna vara ett föredöme för unga kvinnor, och att få chansen att påverka ett företag, säger hon.

Regeringens satsning på ett nationellt styrelseprogram för kvinnor har väckt stort intresse. Så mycket som 1 400 kvinnor sökte till de 200 platserna. Jurygrupperna som valde ut deltagarna har bland annat sökt kompetens inom områden som ekonomi, affärsutveckling och ledarskap. Programmet, som sedan starten har haft näringsminister Maud Olofsson i spetsen, börjar i september 2009 och löper under ett år. Syftet är att ge de utvalda kvinnorna möjlighet att bygga nätverk och utveckla sina färdigheter i styrelsearbete.