Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utvärdera eller inte utvärdera

De flesta av oss tar nog för givet att psykiatrin och socialtjänsten utvärderar sina arbetsmetoder. Tyvärr är det en missuppfattning.

Psykologer och socionomer har många gånger utgått från teorier med mycket svagt – för att inte säga obefintligt – forskningsstöd. I slutändan är det patienterna som drabbats.

Glädjande nog börjar ansvariga politiker och myndigheter ta problemen på allvar. Röster höjs för att verksamheten ska präglas av evidensbaserade metoder. Bakom det krångliga ordet evidens döljer sig en enkel fråga: fungerar vården eller insatserna som det är tänkt?

Blev det bättre när vi använde oss av just den här behandlingen?

Föga förvånande upplevs evidenstänkandet som hotfullt. Etablerade yrkesgrupper menar att deras kompetens ifrågasätts. Och så är det naturligtvis också.

Utsatta människor har en självklar rätt till den bästa behandlingen.

Fokus måste ligga på patienternas rättigheter, inte gammaldags skråtänkande.

På Dagens Nyheters ledarsida rycker kolumnisten Göran Rosenberg ut till den gamla ordningens försvar. Han menar att det rör sig om mycket svåra saker, så svåra att det helt enkelt inte går att vetenskapligt utvärdera. Vi får nöja oss med beprövad erfarenhet, menar Rosenberg. Den givna invändningen blir förstås varför just psykiskt sjuka och missbrukare ska hålla till godo med beprövad erfarenhet. Varför inte att slopa alla krav om vetenskap som grund för sjukvården?