Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utvisningshotade syskon kvar i lägenheten

SANDVIKEN
En syskonskara splittrades i går när fem syskon i en flyktingfamilj omhändertogs av socialtjänsten i Sandviken. Den kurdiska familjen lever med ett beslut om att den ska utvisas från Sverige tillbaka till Syrien och gränstrakterna mot Irak.

Annons
Pappan i familjen har i och med beslutet gått under jorden. Eftersom familjen inte kan utvisas utan pappan har mamman kunnat leva öppet med barnen, mellan fyra och elva år gamla. De fyra äldsta har gått i skola i Sandviken.

Kollaps
Men i tisdags i förra veckan blev pressen ändå för stor för mamman. Hon kollapsade och fördes akut med ambulans till psykmottagningen vid Gävle sjukhus. Kvar i en liten rivningslägenhet i mycket dåligt skick blev barnen, det yngsta fyra år gammalt. Om barnen har lämnats ensamma i lägenheten fram till fredagen, då socialtjänsten ingrep, är oklart. David Fahlstedt, pastor i Pingstkyrkan i Sandviken, säger att han fick veta på torsdagskvällen att barnen hade varit utan tillsyn sedan två dygn tillbaka. Det yngsta barnet ska ha lämnats ensam i lägenheten när de andra syskonen gått i skolan.

Ledsen och arg
- Man blir både ledsen och arg. Jag ringde till soc på fredag morgon. De sa att de inte kunde ta hand om barnen. Jag upplevde honom som väldigt nonchalant, säger David Fahlstedt.
Han säger att han, efter att ha varit borta över helgen, besökte barnen igen på måndagskvällen.
- Då hade de inte ätit på hela dagen. Tänk bara om det hade hänt något när de varit alldeles ensamma, säger han.
Socialkontorets chef, Yvonne Bäckius, säger att socialtjänsten först på fredagen fick kännedom om situationen.
- Det har förekommit uppgifter om att socialkontoret skulle ha fått signaler om det här före fredagen. Men det är något jag inte känner till i så fall. Jag har inte kunnat få det bekräftat. På fredagen däremot fick vi tre olika samtal om läget, säger hon.

Inte ensamma
Yvonne Bäckius säger att barnen ändå levt under trygga förhållanden och att de inte varit ensamma eller utan mat.
- Det har funnits människor omkring dem hela tiden. Vi har handlat enligt de rutiner vi har och vidtagit de åtgärder som situationen har krävt. Efter kontakter med flera personer kring familjen i fredags bedömde vi att vi hade löst situationen över helgen, säger hon.
På måndagen flyttades barnen tillfälligt till en medlem i Asylkommittén. Dagen därpå beslöt socialtjänsten att barnen skulle omhändertas. I går hämtades de vid skolan.

Tragiskt
- Det hela är mycket tragiskt, framförallt för barnen. Den press som familjen befinner sig under gör det svårt att vara normala föräldrar. Men vi har försökt lösa problemet på bästa sätt så att barnen ska kunna gå kvar i samma skola och så att de inte ska behöva flytta från Sandviken, säger Yvonne Bäckius.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se