Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V kräver eurobesked

GÄVLE
Oppositionsrådet Ulla Andersson, v, efterlyser nu en presentation av hur mycket en EMU-anslutning skulle kosta för Gävle kommun. En uppgift som vore intressant att presentera för väljarna inför folkomröstningen, tycker hon.

Annons
- Departementen, näringslivet och kommunförbundet har räknat ut vad det blir för kostnader. Vi vet att det blir omställningskostnader och det är viktigt att veta hur stora de är för att få med dem i budgeten, påpekar hon.
Enligt kommunförbundet ska en omställning av datasystem, parkeringsautomater, avtal, försäkringar och liknande kosta kommunerna ungefär lika mycket som när man säkrade datorerna för millennieskiftet. I Gävle gick det på 7,8 miljoner kronor.
Ulla Andersson berättar även att kommunförbundet uppmanar sina medlemmar att anställa eurohandläggare om det blir ett ja i folkomröstningen den 14 september. Då får man en extra lönekostnad.
Detta är extra utgifter som kommer av en omställning från krona till euro oavsett om man anser att ett eventuellt inträde är bra eller dåligt ekonomiskt, säger hon. Eftersom hon själv är emot EMU så ser hon även att kommunen får betala för ökad arbetslöshet och liknande följder hon ser med ett medlemskap.
Vid fullmäktige den första september hoppas hon få svar från kommunalråden på frågan om vilka extra kostnader det blir.
Hon kräver däremot inget motsvarande svar på om det kan kosta kommunen något om det blir ett nej i folkomröstningen.
- Nej, men det blir i alla fall inga omställningskostnader för byte till euron.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se