Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V vill kasta ut hyrläkarna

GÄVLEKasta ut hyrläkarna från den offentliga sjukvården.Det kräver Jerker Svensson, vänsterpartiets landstingsråd i Gävleborg. Han vill att alla landsting går samman och säger nej till inhyrning av vårdpersonal.

Annons
- Hyrläkeriet har passerat skammens gräns, det handlar om rena utpressningen, anser han.

Totalstopp
I en motion till Landstingsförbundets nyligen avslutade kongress i Västerås förordade Jerker Svensson och tre andra v-märkta landstingspolitiker från Västerbotten, Stockholm och Östergötland ett totalstopp för inhyrning av vårdpersonal.
De ville att förbundet skulle utfärda en rekommendation om att landstingen upphör att anlita stafettläkare och bemanningsföretag. Hyrpersonalen kostar för mycket, försämrar kontinuiteten i vården och gör den befintliga personalens arbetssituation tung, enligt vänsterpartisterna.
I Gävleborg finns, enligt Jerker Svensson, exempel på hyrläkare som kostar 100 000 kronor i veckan. Upprörande, anser han.
- Det finns en moralisk gräns i samhället för hur mycket man kan sko sig på andras brist. Det här närmar sig vad man brukar kalla ocker, säger han.
Landstinget i Gävleborg hyrde i fjol läkare för sammanlagt närmare 58 miljoner kronor. Utan dessa läkare skulle stora delar av sjukvården behöva stängas. Är det ett bättre alternativ?
- Nej, som enskilt landsting kan vi inte säga nej till hyrläkare. Det krävs att alla landsting agerar gemensamt.

Ta anställning
Ett landsomfattande hyrläkarstopp skulle innebära att de läkare som i dag arbetar för uthyrningsföretagen skulle tvingas ta anställning i landstingen för att få jobb, enligt Jerker Svensson. Därmed skulle en stor del av dagens läkarbrist försvinna, anser han.
Men politiskt fanns inget stöd för vänsterpartisternas uppfattning. Något generellt förbud mot anlitande av bemanningsföretag är inte aktuellt. Landstingen ska vara fria att själva bestämma i den här frågan.

Ingen lösning
- Ett förbud är ingen lösning. Sjukvården kommer alltid att i viss mån vara beroende av stafettläkare. Dessutom måste vi vara rädda om det kommunala självstyret, det är oerhört viktigt, säger Inger Källgren, moderaternas oppositionsråd i Gävleborg och ledamot av Landstingsförbundets styrelse.
Hon ser inget omoraliskt i hyrläkarverksmheten.
- Däremot tror jag att behovet av hyrläkare skulle minska om vi fick en annan inriktning på sjukvården. Med fler alternativa driftformer skulle det bli mer lockande för läkare att arbeta inom vården i Gävleborg.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se