Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V vill stoppa byggplaner vid Engeltofta

GÄVLEDe kontroversiella planerna på villabyggande i stor skala vid Engeltofta går vidare. Politikerna i kommunens mark- miljö- och plandelegation beslutade i går att ett programarbete ska sättas igång, som sedan ska ligga till grund för en detaljplan.

Vänsterpartiets representant i delegationen satte sig dock på tvären eftersom frågan väckt så många konflikter mellan olika intressen.
- Det finns motstående intressen här. Vi får göra en avvägning mellan exploatering och bevarande. Men det är ju trots allt en efterfrågan på bostäder, påpekar kommunalrådet Lena Andreasson, s.

Fyra kvarter
I februari presenterade hon planerna på byggande av 100 villor och radhus runt Engeltofta, med havsutsikt och tillgång till båtplatser. Något som skulle passa bra in i kommunens visioner. Fyra kvarter fanns med i planerna, varav tre fanns i området ovanför Bönavägen och det fjärde nedanför.
Gävle Vatten skulle stå för vatten- och avloppsfrågan. Men det var oklart om det skulle bli en lokal lösning eller ledning från Fredriksskans.
Egentligen skulle ett beslut om en fortsättning på projektet tas av mmp-delegationen i början av maj, efter att olika intressenter fått delta i ett samråd. Men det visade sig att både bygg- och miljönämnden, länsstyrelsen och naturskyddsföreningen var kritiska mot en så storskalig exploatering.
Det skulle göra intrång på såväl höga naturvärden med nyckelbiotoper och vattensalamandrar, som värdefull kulturmiljö med riksintresse.

Extra kritisk
Länsstyrelsen var extra kritiska mot det planerade kvarteret söder om Bönavägen och det är nu något som delegationen backar på.
- Ja, den delen har vi plockat bort på grund av riksintresset. Men vi har båtplatserna kvar, säger Lena Andreasson.
Vänsterpartiet tycker att man helt ska slopa planerna vid Engeltofta. I alla fall enligt de befintliga planerna.
- Vi kan väl tycka att det går att förtäta på Norrlandet, men inte i den här storleken. Man måste förtäta med hänsyn till naturen. Miljön måste gå före boendet, säger kommunalrådet Ulla Andersson, v.
Ärendet ska så småningom ut på ytterligare ett samråd och en utställning. Senare blir det kommunfullmäktige som får fatta ett beslut. När det blir aktuellt kan inte Lena Andreasson svara på, men troligen under hösten.


MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson_gd.se