Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaccin till alla i Gävleborg

Alla gävleborgare ska kunna vaccinera sig mot svininfluensan i höst. Det står klart sedan landstinget beställt 550 000 doser vaccin till en kostnad av 35 miljoner kronor.

Annons

20 000 till 30 000 gävleborgare planeras vaccineras per vecka med start i september. Vaccinet ges i två omgångar med fyra veckors mellanrum och ger ett skydd i cirka 12 månader. Totalt räknar sjukvården ta emot 245 000 länsbor under cirka tre månaders tid berättar smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.
– Det kommer att krävas en rejäl insats men vi planerar just nu hur det ska organiseras. Vaccineringen medför ett visst medarbete, men det är mindre än om vi låter influensan bryta ut och dessutom slipper människor insjukna, säger han.
Influensan beräknas nå Sverige på allvar i höst.
– Troligtvis blir det årets säsongsinfluensa. Den brukar komma under senhösten och vintern. Det finns risk att den hinner utveckla sig till en mer elakartad variant, men man tror vaccinet hjälper även då, säger Signar Mäkitalo.
I dagsläget står det inte klart hur vaccinet ska finansieras. Landstinget har rätt att ta ut en avgift av dem som väljer att vaccinera sig.
– Även om det är besparingstider kan vi inte neka medborgarna rätten till influensavaccin. Vi hoppas på att staten kommer att gå in med pengar, säger Signar Mäkitalo.