Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaccinationsföretag måste skärpa sig

Socialstyrelsen har beslutat att LänsVaccinationer i Uppsala måste skärpa sina rutiner. Vårdföretaget har kört runt med en buss och utfört TBE-vaccinationer i Gävletrakten under sommaren.

Beslutet kom efter att en mamma i Märsta anmält LänsVaccinationer till Socialstyrelsen. Kvinnans barn hade fått biverkningar efter att ha blivit vaccinerad i bussen.

Efter granskning kom Socialstyrelsen fram till att det fanns brister i hur vårdföretaget skötte journalskrivning och läkemedelsordination.

Christian Ahlgren är vd på företaget och han säger att alla brister som Socialstyrelsen hittat redan är åtgärdade.

– Reglerna är väldigt luddigt skrivna. Vi tolkade helt enkelt reglerna annorlunda än Socialstyrelsen, säger han.

Christian Ahlgren känner sig jagad efter all den negativa uppmärksamhet hans företag utsatts för.

– Det verkar som någon vill oss illa. Vi har inte haft ett klagomål på över två år och plötsligt öser de in. Kanske är det någon konkurrent som är avundsjuk för att det går bra för oss.

På Socialstyrelsen säger man att rutinerna måste skärpas oavsett hur anmälan gått till.

– Vårt beslut är helt oberoende av vad som föregått anmälan. Nu får de möjligheten att bättra sig och vi kommer att återkomma i höst för att se om så är fallet, säger Kerstin Gudmundson, tillsynsläkare på Socialstyrelsen.