Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vackert om sorg som förtär

”A Single Man” är en vacker film om förtärande sorg. Tom Ford som har gjort filmen är den amerikanska modeskapare som hjälpte Gucci från konkurs och nu är han dessutom också regissör, manusförfattare och producent. Det är en fantastiskt väldesignad debut.

Filmen utspelar sig i det soliga Kalifornien under Kubakrisen i början av 1960-talet. George är engelsman och lärare i engelska på college – och han är gay. Han är ett udda inslag bland grannarna som är nyfikna på honom och håller honom under uppsikt. Hans älskare har precis dött och hans liv har tagit slut i det eviga solskenet.

Colin Firth blev Oscarsnominerad för rollen och det var välförtjänt. Det här är den bästa roll som han har gjort, åtminstone på film. Äntligen har han fått mejsla ut en av de tillbakadragna och blyga karaktärer han brukar få spela. I ett hjärtskärande telefonsamtal när han får veta att hans älskare har dött blottar han hela Georges livssituation, genom att bara svara artigt och lämpligt när älskarens bror meddelar att George inte ska komma på begravningen. Ett telefonsamtal – ett liv.

George har en vän i isoleringen, också från Storbritannien, Charley, spelad av Julianne Moore. Hon har ägnat sitt liv åt fel karlar och nu sitter hon ensam och tröstar sig med drinkar och drömmer om att George vore mindre gay.

Filmen är så estetiskt korrekt 1960-tal från kostymer till arkitektur att man tror sig bläddra i ett glättigt inredningsmagasin – om det inte vore för det tragiska innehållet.

Detta utspelas under en tid före hippies och San Fransiscos gay-kultur.

Det här utspelas i det prydliga förortslivet där en singelman i en villa är något suspekt och ett korrekt uppträdande är en livsnödvändighet.

Återstår att se om Tom Ford kan göra film som är mer än estetiska underverk.

Christina Hygge