Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är ett "lätt" jobb och finns det överhuvud taget sådana?

Problemen med att få till integrationen av asylsökande ska lösas med lätta jobb. Det säger politiker, representanter för både facket och arbetsgivarna. Allt löses med 340 000 lätta jobb.

Det låter ju väldigt bra, men vilken slags lätta jobb handlar det om? Jag vill inte spekulera om vilka yrken det gäller, för att inte såra någon. För min del så finns det inga lätta jobb, det krävs kompetens för alla slags arbeten, så det måste handla om något annat.

Så vad är ett "lätt jobb"? Jag är väldigt intresserad av att få veta vilka jobb som är lätta!

Ska de vara lätta att utföra?

Ska det vara lätt att få dem utan utbildning eller utan språkkunskaper?

Ska det vara lätt att skaffa fram dem?

Finns det stort behov av lätta jobb på arbetsmarknaden?

Det är lätt att säga lätta jobb, men de är svåra att hitta.

Det är dessutom märkligt att de asylsökande behöver lätta jobb, många av dem är ju högutbildade.

En högre chef på Gävle kommun skrev till och med det här på Facebook i februari i år:

”Visste ni att utbildningsnivån i Gävle har stigit tack vare de senaste årens migration från framförallt Syrien?”

Jag kommenterade så här:

”Det skulle vara intressant att få veta hur det gått till. Förra året kom 328 flyktingar från Syrien och om de lyckades höja utbildningsnivån för Gävles nästan 100 000 invånare så är det väl bara möjligt om Gävleborna är urblåsta (och totalt outbildade) hela högen. Finns det bevis för att jag är ute och cyklar så är jag beredd att ändra min uppfattning.”

Ingen kommentar har inkommit till dags dato, vad jag vet. Men det kan också vara så att den här personen, liksom vissa andra, har tagit bort mig som vän på Facebook. De klarar helt enkelt inte av folk som ställer raka frågor.

Så jag ställer en rak fråga till alla dem som vill ordna lätta jobb: Berätta för mig, stackars okunnige och outbildade gamle man, vad är ett lätt jobb? Och varför behöver de lätta jobb, de där högutbildade som har höjt utbildningsnivån i Gävle?

Torbjörn Edlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare