Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad finns i en flyktings mobiltelefon?

KONST: Skutskärs bibliotek visar just nu en utställning med flyktingars mobiltelefonfoton. GD Kultur besöker och tar del av både umbäranden och leenden.

När blir man flykting?

När man tvingas överge sitt hem och sitt land är ett svar. Men när övertar flyktingrollen alla andra roller som man har? Som förälder. Som vän. Som yrkesperson. Som partner.

I omgivningens ögon övertar ofta tyvärr flyktingrollen, men för de människor som flyr finns alla andra roller närvarande hela tiden.

Skutskärs bibliotek visar just nu utställningen ”I telefonen finns hela människan” av Henrik Teleman, som har fått plocka bilder från telefoner tillhörande flyktingar nu bosatta i Marma. Till dessa bilder har han tillsammans med Zainab Witwit gjort intervjuer som har översatts från arabiska till svenska.

Genom att det är fotografier som är tagna av nära och kära, under högst informella omständigheter, blir bilderna aldrig stela. De rymmer också förvånansvärt många leenden. Livet måste gå vidare, trots allt.

Berättelserna är fyllda av hopp och drömmar, om vardagliga detaljer, av föreställningar om det nya landet och om längtan efter det som har gått förlorat. Någon säger: ”Den lyckliga delen av mitt liv var när jag gifte mig och fick barn. Men de bästa delarna av mitt liv kommer jag att få uppleva i Sverige.”

Här finns också vittnesmål om den svåra tiden på flykt över gravplatsen Medelhavet. Och oron i det nya landet för brinnande flyktingförläggningar och att inte välkomnas.

I en spegel på en av väggarna är väl tanken att vi ska se oss själva. Förutsägbart, men förutsägbart av en anledning – det är effektivt.

Henrik Teleman gör denna utställning i samarbete med en rad museer och institutioner. Varje ny utställningsort får nya berättelser från sin flyktingförläggning.

Utställningen visas till och med 3/12.