Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad hände kvinnorna på krogen?

GÄVLETre drygt 20-åriga kvinnor har oberoende av varandra anmält att de tror sig ha blivit drogade vid krogbesök under helgen. Alla förklarar att de inte druckit speciellt mycket men att de plötsligt blev "väldigt konstiga" och drabbdes av black out.

Annons
- Det här ser vi som oroväckande. Tre fall under samma helg kan förstås vara en tillfällighet men det låter märkligt. Det säger Bo Sköld, förundersökningsledare hos Gävleborgspolisen under helgen.

På två krogar
Två av de förmodade drogningarna skedde på två krogar i Gävle på fredagskvällen. Det tredje fallet anmäldes på lördagskvällen och ska ha inträffat på samma krog som ett av fredagens fall.
- Alla tre kvinnorna har lämnat blodprov för att vi den vägen ska kunna avgöra om de blivit drogade. Det kommer att ta åtminstone två veckor innan vi har svaren, säger Sköld.
Ingen av de tre kvinnorna känner varandra eller har haft kontakt på något vis. De har helt oberoende av varandra vänt sig till polisen och berättat hur de plötsligt tappat kontrollen över sig själva utan att de druckit anmärkningsvärt.
Det händer då och då att någon häller droger i glaset till främst kvinnor som är på krogen. Partydrogen GHB figurerar ofta i sammanhanget. Det är dock sällan som det går att bevisa att någon faktiskt drogats med annat än med alkohol.

30-åring häktades
Under 2000 fick polisen ett flertal larm från kvinnor som sade sig ha blivit sexdrogade på krogar i Gävle. Polisen fick småningom upp spåret på en drygt 30-årig man. Han satt häktad i två omgångar under hösten för misshandel. Det är den brottsrubricering som används vid drogning.
Bo Sköld säger att det varit ganska lugnt på fronten sedan fallen som slutade i domstol. Då och då dyker det ändå upp nya anmälningar, oftast med relativt långa mellanrum.
- Det är dock nästan aldrig så att något blodprov visar spår som visar att någon drogats, säger han.
Två av de kvinnor som gjort anmälan den här helgen lyckades be om hjälp så att de blev hämtade innan de blev helt oförmögna att ta vara på sig själva.
Den tredje kvinnan vet inte riktigt vad som hänt henne. Uppenbarligen har hon fått skjuts från krogen, av vem eller på vilket sätt vet hon inte. Hennes nästa minnesbild är att hon befann sig i närheten av den adress dit hon skulle.
OLLE HILDINGSON