Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad hände med Böna-Pelles Erik?

Annons

Någon som minns Erik Pettersson från Bönan?

Han var son till en strömmingsfiskare som kallades Böna-Pelle och som var en känd profil i början av förra seklet. När Pelle sålt sin fångst på Hamntorget tog han gärna upp dragspelet och spelade en trudelutt för alla Gävlebor som samlats där, och det var mycket uppskattat.

Erik Pettersson följde i sin fars fotspår. Det vill säga när det gäller musiken, fiska strömming var han inte intresserad av.

I stället tog han sitt dragspel och gick till sjöss i början av 1930-talet. Unga män gjorde ofta det på den tiden när de gått ut skolan, för någon högre utbildning var det inte tal om såvida man inte råkade ha välbärgade föräldrar. Och en fiskarpojke från Bönan hade definitivt inte de förutsättningarna.

Nästan samtidigt tog även Gävlepojken Lars Swing hyra på en skuta. Han och Erik var goda vänner, men nu seglade de iväg i skilda farleder och skaffade sig nya kompisar ombord på fartygen där de tillbringade sina dagar och nätter.

Åren gick, och Lars hamnade i USA. Där hamnade han en dag på en oljetanker – och vem stöter han på i maskinrummet om inte sin gamle vän Erik från Bönan!?

Det var ett kärt återseende, och helst hade de förstås velat fortsätta jobba ihop. Men sånt kunde inte unga sailors styra över, så deras vägar skildes snart nog. Men de höll kontakten under några år, och Lars vet i alla fall att Erik hamnade på ett brittiskt fartyg som blev torpederat. Besättningen fick gå i livbåtarna, och Erik fick med sig sitt älskade dragspel. Tyvärr hjälpte inte det – instrumentet blev vattenskadat och obrukbart.

Men det otroliga hände. De brittiska myndigheterna tycks ha känt någon sorts ansvar för Erik Petterssons förlust och såg till att han fick ett nytt dragspel. Under brinnande krig!

De träffades en gång i Philadelphia, och när de då började resonera om vad de varit med om visade det sig att de samtidigt legat i hamn i både London och Bombay utan att någon av dem vetat att den andre var där.

Lars Swing fyllde 89 år för några veckor sedan. Han bor sedan många år i Rockford, Illinois, och som många kanske minns har vi skrivit om honom förr här i GD.

Den allra sista kontakten var ett brev som Lars fick för ganska många år sedan. Då var Erik i Alaska och var verksam inom fiskeindustrin där.

Ödets ironi, inte sant? Han lämnade Gävle för att slippa hålla på med fiske och kom att arbeta med just detta i en helt annan del av världen.

Nu undrar Lars om det finns någon i de gamla hemtrakterna som kan ge honom information om vart Erik Pettersson tog vägen. Han inser förstås att risken är stor att hans gamle vän inte är i livet längre, men det är ju i så fall också ett besked.

Ni som möjligen kan bidra med uppgifter, ring mig så ska jag föra det vidare till Lars i Rockford.