Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad lägger de på pizzan?

Det du tror är skinka på din Capricciosa kan i själva verket vara ”pizzatopping” av pressad bog.

”Fetaosten” är dansk vit ost.

Just nu granskas ingrediensfusket på stadens pizzerior.

Annons

Under 2012 kommer Samhällsbyggnad Gävle att skicka ut miljöinspektörer till alla pizzerior i Gävle kommun.

Miljöinspektörerna kontrollerar redligheten på restaurangerna vilket betyder att det som står på menyerna måste matcha innehållsförteckningen på livsmedelspaketen. Sju restauranger är kontrollerade hittills.

– Vi kollar detta för att kunderna inte ska bli lurade, de ska få den mat som de betalar för, säger Linnéa Sverkström Witte, en av inspektörerna.

Dessutom är det viktigt ur hälsosynvinkel då gäster kan vara allergiska mot livsmedel som utan deras vetskap kan finnas i maten.

Samtliga av de sju kontrollerade pizzeriorna fick anmärkningar. Framförallt handlade det om oäkta fårost och skinka som i stället var så kallad pizzatopping, innehållande 52 procent bog.

Mehmet Kisa, chef på Pizzeria Fredrik Åkare, välkomnar inspektionerna. Hans egen restaurang har ännu inte blivit kontrollerad.

– Det är viktigt att inte lura sina gäster. Står det att det är oxfilé på menyn ska det vara det på pizzan, annars får man byta ut menyn, säger han.

En av restaurangägarna som blivit kontrollerad håller med om att rätt ska vara rätt, men tycker samtidigt att det inte bara är restaurangernas fel. Han menar att grossisterna bär ett ansvar för vad som står på förpackningarna.

Han tror heller inte att människor i dag förväntar sig äkta vara och att man måste vara proffs för att veta skillnaden mellan salladsost och fårost.

– Allergiker har en skyldighet att fråga om de är osäkra på ingredienserna, säger han.

Samhällsbyggnad Gävles redlighetskontroller kommer att följas upp efter att alla pizzerior har blivit inspekterade. Har inte åtgärder vidtagits kan byggnads- eller miljönämnden besluta om föreläggande eller förbud.

Fotnot: Redlighet ingår i lagstiftningen och i den normala kontrollen som Livsmedelsverket gör på verksamheterna.

Livsmedelsverkets arbete med redlig (ärlig) hantering syftar till att varje livsmedel ska vara vad det utges för att vara, så att konsumenten inte blir vilseledd. Uppgifterna om exempelvis livsmedlets näringsinnehåll, sammansättning, vikt, volym, ursprung och produktionssätt måste stämma. Det kan vara särskilt viktigt för allergiker.