Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad man ska tro om vården?

Hur ska det bli med vården? År efter år är det samma rubriker som möter oss. Nu senast "200 miljoner måste sparas in". Trots att sjukhus försvunnit och krympt i Sandviken och Söderhamn. Beslut har tagits om nedläggning i Bollnäs - fast där har visst ingenting hänt än.

Annons
Vad kan man göra när befolkningen blir äldre och äldre? Och när kunskapen och tekniken ger oss fler och fler möjligheter att få förslitna delar utbytta, krämpor lindrade och sjukdomar botade - så vill så klart få den hjälpen.
Höja skatten?
Det blir svårt i ett län som vill och behöver locka till sig mer folk och företag - inte skrämma bort dem.
Skrota landstinget?
Söderhamn ville ha kommunal vård. Nu fick man inte det men frågan är var kommunen som stadigt gått bakåt skulle ha tagit pengar till det. De andra kommunerna sitter inte heller på några guldgruvor som bekant.
I länssjukhuset korrdorer talade vi med några länsbor. Ingen gormade, ingen krävde enkla svar men ingen hade heller några patentlösningar.
"Hur ska det bli, man vet inte vad man ska tro" var den lågmälda bekymrade reaktionen.

Läkarsekreteraren Britt-Marie Horn har arbetat inom vården länge. Sen dryga tre år på länssjukhuset. Hon bor i Lingbo, har gamla föräldrar i Hälsingland och hon har alltså ett brett perspektiv och erfarenheter.
- Det ser inte bra ut, slår hon fast. Patienterna blir ju inte färre, Jag tror nog att man måste höja skatten i alla fall. Folk är nog beredda att gå med på det.
Hon saknar en helhetsbild på vården i länet.
- Jag kan inte för mitt liv begripa hur man kan lägga ned ett sjukhus som knappt har invigts, säger hon om Bollnäs. Och det är fullt med patienter där också. Precis som här.
En lösning på ett av problemen ser hon.
- Korttidsboenden måste till. Som det är nu kunde jag till exempel köra min mamma hit till akuten sju mil - och det gör man inte om det inte är nödvändigt - så vårdades hon här ett par dagar, skickades hem och efter ett tag var hon dålig igen. Det behövs något mellan åldringsvård och sjukhus.
Britt-Marie Horn tror inte att det slösas med pengar på ombyggnader till exempel.
- Nej, entrébygget behövs nog. Och annat som görs är också nödvändigt, man kan ju inte låta lokalerna förfalla..
Hon tycker att Lena Munkhammar är en bra chef.
- Jag har hört henne på möten och fått en positiv bild av henne. Hon är tydlig men hon kan väl inte trolla hon heller.
Hur ser det ut om tio år då? Vad finns kvar?
- Det här huset är fullt då också. Men vi i Gävle får nog slåss för det här sjukhuset också.

Inger Persson har kommit från Sandviken för att hälsa på sambon som ligger inlagd. Hon är lite osäker på åt vilket håll hon ska styra rollatorn.
- Ja, tänk fast jag har varit här så mycket.
Hon har drabbats av både infarkt och stroke. Då hann hon med att ligga på fem olika ställen under 14 dagar. Sköterskorna gick i skift så hon mötte ny personal hela tiden och sånt är påfrestande när man är sjuk och minnet inte alltid fungerar.
Annars tycker hon inte att man klaga på vården.
- När man kommit hit är det helt okej. Men jag saknar Sandvikens sjukhus otroooligt mycket.

Infektion och lungkliniken är två avdelningar som kan drabbas när besparingarna ska göras. Och det är Inte första gången.
Sköterskan Ia Sundin som arbetat i 24 år på länssjukhuset har erfarenhet av den vården.
- Att lägga ner där är hemskt! Den kompetens som finns på lung- onkolog- och infektionsavdelningarna är helt unik. Personalen känner patienterna, eftersom de ofta återkommer. Kvaliteten där kan man aldrig ersätta.
Hur ska man spara då?
- Det kanske inte behöver vara landstingsstyrt... fast vi producerar ju ingenting som går att sälja, man kan ju inte ha " i dag öppet hus - testa blodtrycket för 50 kronor". Så vill man ju inte jobba.
Ia börjar kunna det där med sparbeting nu. Varje gång blir det färre kurser för personalen, färre resor men desto mer prat och oro. Och möten, möten, möten. Men kanske inte så mycket sparande. Hon är trött på den här situationen.
- Ja, man vill gå hit och göra ett bra jobb och inte tänka på pengar hela tiden.

Sune Berglund ska åka hem till Ljusne. Sjuktransporten som tar honom hem och två andra till Söderhamn och Rengsjö väntar. Men medan han rullar mot utgången prisar han sjukhuset.
- Jag opererades i förra veckan. Servicen och alltihop har varit bra. Suveränt bra. Men personalen får de inte dra ner på.

Lotten Löfblad
026-15 96 59
lotten.lofblad@gd.se