Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad säger en mätning?

”Moderaterna är bättre vid träning än match”. Så ser partiets förhållande till opinionsmätningar ut enligt Ulf Adelsohn, Moderaternas ordförande mellan 1981 och 1986. Hur det än må vara med den saken ser läget ljust ut för partiet under den pågående träningen inför riksdagsvalet i september. Enligt den Skopmätning som presenterades under onsdagen får alliansen fortsätta att regera med Moderaterna som Sveriges största parti.

Ingen har dock skäl att ta ut någon glädje i förskott. Som Adelsohn har konstaterat brukar Moderaterna gå bättre i mätningar än i riksdagsvalen. Även andra faktorer är viktiga.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan kommenterar partiets 29 procent med att sommarmätningar sällan är pålitliga.

Det har han rätt i. Många som annars skulle ha tillfrågats är på semester och svarar inte i telefon. Detta borde dock snarast gynna Socialdemokraterna, eftersom LO-medlemmar i större utsträckning brukar vara hemma och tillgängliga under sommarmånaderna.

Oavsett vilka faktorer som stör mätningarnas metodik är den borgerliga alliansens medvind tydlig. Bara veckor efter att en borgerlig minister offentligt anklagats för ett brott är de fortfarande större än oppositionen. Det är kanske främst ett underbetyg till de tidigare statsbärande Socialdemokraterna. Trots att Sahlin försöker nå ut – med boksläpp, Obamaliknande affischer och lyftande Almedalstal – verkar oppositionen aldrig riktigt komma till skott. Socialdemokraterna, vänstern och Miljöpartiet är helt på det klara med vad de inte vill ha – regeringens politik. Men budskapet om vad de rödgröna faktiskt vill med Sverige har fortfarande svårt att fastna hos väljarna.

Främst Socialdemokraterna har gjort otaliga försök att använda den globala ekonomiska krisen och det efterföljande ekonomiska läget som slagträ mot regeringen. Men ironiskt nog verkar detta snarare stärka alliansen, eftersom den socialdemokratiska kritiken har kommit samtidigt med beröm åt regeringens ekonomiska politik från organ som Internationella valutafonden.

Än kan inte de borgerliga andas ut. Valet är fortfarande nästan två månader bort, och även om valdagen vore i morgon skulle segern vara långt ifrån säker. De viktiga men små Kristdemokraterna ligger och balanserar på fyra procent, och Centerpartiet är inte heller långt därifrån. Partipolitiken är ett spel med små marginaler. Det krävs inga stora förändringar för att skifta matchen till den andra sidans fördel.