Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vädjade om pengar till VM-rallyt – Emil Bergkvist fick in hundratusentals kronor: "Otroligt tacksam"

Torsåkersföraren Emil Bergkvist gick ut och bad om pengar för att kunna köra svenska VM-rallyt.
Och vilket gensvar han fick! Över 300 privatpersoner och företag har skänkt hundratusentals kronor för att göra det möjligt. Av bara farten blir det en start i rally-SM i Gävle också.
– Det är helt otroligt, jag måste tacka för ett oerhört stöd, säger han lite omtumlad.

21-årige Emil Bergkvist och hans kartläsare Joakim Sjöberg vann junior-EM i fjol och prisades nyligen som årets rallyjuniorer på den årliga bilsportgalan. De har höga mål och vill nå den absoluta världstoppen. Men det kostar pengar – mycket pengar. Bara en start i det svenska VM-rallyt kostar hundratusentals kronor, och det var något som Emil Bergkvist saknade.

Därför startade han ett upprop på sin egen facebook-sida där han bad om bidrag där pengarna oavkortat skulle gå till en start i VM-rallyt i Värmland 11-14 februari. Bara inför den gångna helgen saknades 140 000 kronor. Men gensvaret blev enormt, och nu har han medlen för att ställa upp.

LÄS OCKSÅ: Rallytalangens VM-start i fara – vädjar om pengar

– Det här hade jag inte kunnat drömma om. Det är uppskattningsvis 300 som skänkt pengar, både företag och privatpersoner. Allt från 100 kronor till 40 000, och både i Sverige och ute i Europa, vilket gör att vi kunnat få ihop budgeten, säger 21-åringen från Torsåker.

Vad går pengarna till?

– Jag köper ju in mig i ett team, J Motorsport från Belgien, och det handlar om mycket pengar. De är tio personer i teamet, med mekaniker som ska ha lön och bränsle, däck och slitagedelar som kostar. En VM-deltävling är ju lång dessutom och bilklassen mer komplicerad.

Är det lika för alla, att de måste betala in sig för att få köra?

– Är man fabriksförare behöver man väl inte det, men vägen dit är lång. Visst har det funnits intresserade team, men ingen släpper något gratis.

SE OCKSÅ: Häng med när vi testar SM-rallyts publiksträcka på Gävletravet

Varför tror du så många har skänkt pengar till dig?

– Jag hoppas och tror att de ser att vi har en målmedveten satsning och att jag kan vara nästa svenska rallystjärna om allt vill sig väl. Vi har satt upp en femårsplan som vi följer.

Och vad går den ut på?

– Det vill jag inte gå in på i detalj, men målet i år är att ta steget upp i VM-serien och köra sex utvalda deltävlingar i Europa efter Svenska rallyt. Går det bra är tanken att köra VM de fem närmaste åren. Och med höga mål, så mycket kan jag väl säga.

Måste du inte gå ut och be om mer pengar då?

– Jag hoppas för guds skull att det här var sista gången. Det blev en liten paniklösning nu eftersom det var kort om tid, och vi håller på och finner en lösning för kommande tävlingar.

Som ett led i förberedelserna inför Svenska rallyt har Emil Bergkvist fått tillåtelse att köra även SM-rallyt i Gävle kommande helg, trots att anmälningstiden egentligen hade gått ut. Han kommer köra som föråkare utom tävlan, men det blir ändå värdefulla mil bakom ratten.

Bilen i Gävle blir inte densamma som i Svenska rallyt. Där kör han en Citroën, i Gävle blir det en Mitsubishi Evo 9 i grupp N.

– Det är fyrhjulsdrivna bilar båda två så det blir ändå ett bra test. Jag måste tacka min vän Ola Axelsson i Västerås som lånat ut bilen till mig, och Sandvikens MK som låter mig köra. Och stort tack till alla som skänkt pengar givetvis, det är helt otroligt.

Känner du en extra press när du vet att det är så många som hoppas på dig?

– Nej, jag får inte göra det för då går det inte bra.

LÄS OCKSÅ: Här är stjärnföraren som kör SM-rallyt i Gävle

■■ Vill du ha fler sportnyheter direkt i din telefon – ladda hem våra nya appar.

Ladda ned appen här för Iphone (GD)

Ladda ned appen här för Google Play, Android (GD)

Här kan du ladda ner appen till Iphone (AB)

Här kan du ladda ner appen till Android (AB)