Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vädjan för laxen i Testeboån

Testeboån hamnar utanför den nya handlingsplanen för laxen i Östersjön.
Men både länsstyrelsen och Gävle kommun vädjar för Testeboåns få laxar.

När Fiskerikommissionen för Östersjön på 1990-talet antog en laxplan (Salmon Action Plan), var målet att produktionen av smolt i alla vildlaxälvar skulle nå upp till 50 procent av deras möjliga kapacitet till år 2010.

Testeboån kom med i planen, trots att det inte fanns någon lax i ån, eftersom det ansågs möjligt att återinföra lax i ån.

Sedan dess har Fiskeriverket satsat miljoner på att återintroducera laxen, men inte förrän förra året började det märkas resultat.

31 laxar fastnade i laxfällan i Strömsbro 2008, och hög vattenföring i ån gör att man misstänker att flera laxar också kan ha passerat fällan.

Därför vädjar nu länsfiskekonsulent Kalle Gullberg på länsstyrelsen och Johan Öholm på Kultur och Fritid, tillsammans med Bernt Moberg i Testeboliv och Claes Håkan Hedberg i Testeboåns fiskevårdsområde om att Testeboån ska få vara med i den nya handlingsplan för laxen som ska fastställas i år.

”Det skulle vara mycket olyckligt om Testeboån nu plockas bort från förvaltningsplanen” skriver de till Fiskeriverket. I brevet poängterar de att man inte kommer att plantera ut mer laxsmolt i Testeboån utan i stället försöka förbättra villkoren för de laxungar som föds i ån av uppvandrande laxar.