Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vådlig maktutövning

Skandalerna kopplade till Vatikanen och den Katolska kyrkans skeva verklighetskontakt har duggat tätt den senaste tiden. Först ut var Richard Williamson med påståendet att inte en enda jude förlorade livet i gaskamrarna. Sen var det kyrkans fördömande av den nioåriga flickan i Brasilien som efter styvfaderns sexuella förgripande genomgick en abort, där mamman uppmanades att inte ”mörda” och läkarna som sedermera utförde aborten klandrades som osedliga.

Nu i dagarna var det dags för påven Benedictus XVI att inför sin första resa till Kamerun, Afrika, basunera ut att kondomer inte skyddar mot hiv-viruset. Preventivmedlet kan tvärtom förvärra aidsepidemin, påstod påven. Det skulle inte heller förvåna om han anser att böner kunde bota aids. Påven pratar helt enkelt i nattmössan i den här frågan så fort han öppnar munnen.

Nu är det i och för sig ingen nyhet att vetenskapliga rön och individens självbestämmande inte värderas högt av de moralkonservativt troende katolikerna. Som ivrig påhejare av celibat och förnekandet av köttets lustar är det inte så konstigt att kyrkans överhuvud framhåller avhållsamhet som det bästa sättet att komma tillrätta med aidskatastrofen i världen.

Vore det inte för att Benedictus XVI är en förebild för miljontals människor i världen skulle hans syn på aids inte spela så stor roll. Men genom att fortsätta en reaktionär religiös tradition där dogmer går före vetenskap tar Katolska kyrkans ledare på sig ett stort ansvar för människors lidande. Ett ansvar som ingalunda vägs upp av den andlige ledarens tomma fraser om ”vänskap med dem som lider”.

17 procent av Afrikas befolkning är katoliker, många av dem analfabeter som lever i djup fattigdom där påvens påbud väger tyngre än rationella råd. Påvens inflytande över miljontals människor innebär att hans fördömande av kondomer i hiv-preventivt syfte bidrar till att göra ont värre på en kontinent där över 20 miljoner människor redan har dött i aids.

Enligt FN:s långtidsprognos för befolkningsutveckling från 2003 beräknas 278 miljoner dödsfall fram till år 2050. Här skulle den katolska kyrkan kunna spela en viktig roll för att förhindra spridningen av hiv och aids. Inom dess väggar finns progressiva krafter som tolkar Bibelns budskap annorlunda och förstår vikten av preventivmedel. Men de möter ingen välsignelse från Rom. Att påven drar en vals om att kondomer skulle förvärra problemet inför en resa till Afrika, den kontinent som hårdast drabbats av den dödliga sjukdomen, visar att Katolska kyrkans ledning inte är i takt med tiden.

Den tungt ansvar vilar på den katolska kyrkans 1,1 miljard medlemmar, 4 000 biskopar och 400 kardinaler att kritiskt ifrågasätta sin andlige högste ledare.

Konsekvenserna av påvens övertygelse om att Gud ska dyka upp i naturens ekvation riskerar bli indirekta massmord via uråldriga förkunnelser.