Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våffelfrossa

Våfflor kan man äta året om, men av någon anledning äts de flesta just på Marie bebådelsedag, även kallad våffeldagen. Hur det blivit så finns det många teorier om, men kan man sin historia vet man att våfflor var något man åt lite då och då för sisådär 150 år sedan.

Tekniken att grädda något i järn kom före det allmänna införandet av vedspisar i köket. Det gick snabbt och resultatet blev gott och uppskattat, vare sig det var vardagsvåfflor på i stort sett bara mjöl och vatten eller festligare våfflor med både grädde, ägg, smör och socker i smeten.

Dagens frasvåfflor med sylt och grädde kom först vid förra sekelskiftet och under 1900-talets första år var det brukligt att avsluta söndagspromenaden på ett så kallat våffelbruk eller våffelkafé som så påpassligt etablerat sig efter de vanligaste promenadstråken.

På senare tid har våfflorna utsatts för en exploatering. De smaksätts på alla tänkbara sätt och tillbehören blir bara fler och fler. Ändå, vispad grädde och sylt med tillhörande färska bär håller jag ändå för bästa våfflan.

Genom att smaksätta smeten med kanel eller vanilj kan man trolla fram nya smakeffekter, exempelvis tillsammans med lättsyltad frukt eller grädde blandad med hackad choklad och läckra nötter. Väl värt att prova någon gång, kanske som avslutning på en middag eller som tillbehör till en god kopp kaffe.

Orkar man inte vispa och blanda egen våffelsmet finns alltid färdiga mixer att plocka från hyllan. Eller också köper man färdig smördeg och gräddar av den i våffeljärn. Det blir inte riktigt samma smak, men som grund för en lätt förrätt på våffeltema funkar det bra. Rom av något slag, allt från den omöjliga stenbitsromen till lyxig löjrom passar. Det omöjliga med stenbitsrom är att stenbit är namnet på hanen av fiskarten sjurygg. Honan heter kvabbso, men vem skulle vilja köpa kvabbsorom? Här struntade man i naturläran och chansade på att ingen skulle reagera.